Ministerul Finanţelor a atras marţi 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni Recomandat

Miercuri, 13 Ianuarie 2021 10:41
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Finanţelor (MF) a atras, marţi, 90 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 681 milioane de lei, la o dobândă de 2,74% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 84 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 90 milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 90 de milioane de lei.
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.
La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat în data de 7 ianuarie o emisiune de certificate cu discont de 400 milioane de lei, cu scadenţa în 10 ianuarie 2022.
De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).
Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 de milioane de lei (două emisiuni) şi 500 de milioane de lei (trei emisiuni). (Sursa Agerpres)

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu