Noua contribuţie asiguratoare pentru muncă, de 2,25%, va creşte fiscalitatea

 
Vineri, 03 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Naţional pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu noua contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, întrucât acesta va creşte fiscalitatea, a declarat recent secretarul general al Consiliului, Liviu Rogojinaru, în cadrul unei conferinţe de presă.
"CNIPMMR nu este de acord cu creşterea fiscalităţii asupra IMM-urilor generate de noua contribuţie asiguratoare pentru muncă de 2,25%, plătită de angajator, deoarece valoare totală a contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% creşte fiscalitatea cu 0,5% pentru majoritatea IMM-urilor, contribuţia asiguratoare pentru muncă nu are o destinaţie clară, vor fi generate costuri privind achiziţionarea/modificarea noilor softuri contabile, se produce o bulversare a mediului de afaceri şi, în special, a IMM-urilor privind predictibilitatea sarcinilor fiscale", a afirmat Liviu Rogojinaru.
Acesta a spus că, în prezent, contribuţiile plătite exclusiv de angajator, sunt următoarele: fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale — 0,25%; concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate — 0,85%; asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale — între 0,15% şi 0,85% în funcţie de clasa de risc.
Rogojinaru susţine că, prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, se elimină contribuţia angajatului pentru şomaj de 0,5%. La acestea se adaugă contribuţia pentru somaj, plătită de angajator în valoare de 0,5%, valoarea însumată a tuturor acestor contribuţii fiind între 1,75% şi 2,45%.
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent, contribuţiile sociale vor trece de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, iar nivelul acestora scade cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%.
Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.
Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. Ministerul Finanţelor a arătat că acestea din urma vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asiguratorie pentru muncă.
De asemenea, Finanţele explică faptul că se va realiza o simplificare în acest sector în condiţiile în care, din cele nouă contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator, vor rămâne doar trei, respectiv contribuţia pentru pensie (CAS) — plătită pentru salariat, contribuţia pentru sănătate (CASS) — plătită pentru salariat şi contribuţia asiguratoare pentru muncă — suportată de angajator.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu