Până în 2030, România poate intra în primele zece economii din UE Recomandat

Duminică, 28 Octombrie 2018 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Economia României are şanse de dezvoltare puternică în următorii ani, dar este în continuare dependentă de evoluţiile de la nivel internaţional, a susţinut Andrei Rădulescu, directorul de Analiză Macroeconomică al Băncii Transilvania (BT), informează Mediafax.
„Avem potenţial ca undeva spre sfârşitul deceniului viitor, când, cel mai probabil, China va deveni prima economie a lumii ca PIB. (...) România este permament la intersecţia marilor blocuri economice. (...) Până în orizontul 2030, putem să intrăm în primele zece economii din Uniunea Europeană, dacă accelerăm investiţiile. Sunt convins că nu putem rămâne în afara circuitului”, a afirmat Andrei Rădulescu.
Economistul BT a reamintit că: China este din ce în ce mai prezentă în economia mondială şi că a lansat, în urmă cu cinci ani, cel mai ambiţios program de investiţii în plan global, cu perspectiva de a realiza mai multe centuri între Europa şi Asia şi Europa şi America Latină.
„Sunt prevăzute investiţii de 8 trilioane de dolari până în 2050. În regiune sunt din ce în ce mai multe ţări - Serbia, Polonia, Ungaria, care au din ce în ce mai multe investiţii din China”, a detaliat Rădulescu.
De altfel, economistul BT a precizat că România este încă o economie care nu poate fi independenta de ceea ce realizează pe plan intern.
„Suntem o economie dependentă de ceea ce se întâmplă pe plan global şi european. Primul factor de care va depinde dezvoltarea economiei româneşti pe termen mediu şi lung este climatul geo-economic şi geo-politic global şi european. Ulterior, trebuie să luăm măsuri să avem continuitate a reformelor. Trebuie să ne imaginăm în fiecare zi când ne sculăm că suntem direct concurent cu chinezul şi chinezul are o altă atitudine faţă de economisire, faţă de viaţă. Într-o economie globală, nu mai suntem concurenţi doar cu bulgarii, sârbii... Dacă se extinde Uniunea Europeană către Balcanii de Est, vom avea o altă provocare, pentru că este posibil ca multinaţionale care sunt astăzi în România să se mute către aceste ţări. Deci, trebuie să fim atenţi la ceea ce înseamnă comportament economic echilibrat”, a subliniat Rădulescu.
Economistul BT a precizat că, în ultimii 30 de ani, în România, niciodată nu s-au făcut reforme de sus în jos, ci doar când ne-a ajuns cuţitul la os. Acesta s-a referit la criza din anii 90 din România, influenţată de criza de pe pieţele asiatice, din Rusia şi criza bancară de pe plan intern.
„Fără reforme continue, nu putem să avem dezvoltare. Raportul recent al Băncii Mondiale atrage atenţia cu privire la faptul că tinerii continuă să plece din România, ceea ce nu este un lucru îmbucurător”, a mai spus Rădulescu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu