Preţul energiei electrice va creşte cu 1% pentru consumatorii casnici şi cu 2% pentru industrie

 
Vineri, 08 Noiembrie 2013 09:44
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Preţul energiei electrice va creşte cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru consumatorii industriali de la 1 ianuarie 2014, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.
"Am discutat cu ANRE, iar preţul energiei electrice va creşte cu 1% pentru consumatorii casnici şi cu 2% pentru cei industriali. Asta e piaţa, nu putem să scumpim mai mult dacă nu avem de ce', a spus ministrul, într-o conferinţă de specialitate.
El a adăugat că, în acest an, factura la electricitate a scăzut cu 7%.
"În plus, taxa de cogenerare va scădea cu 10% de la 1 ianuarie şi cu 30% de la 1 iulie 2014, ceea ce, de asemenea, va duce la scăderea facturilor', a completat el.
Însă, potrivit lui Niţă, probleme există în sectorul gazelor naturale, unde decalajul dintre preţul gazelor de producţie internă şi cel de import este prea mare.
"În discuţiile cu FMI, am mai reuşit să amânăm cu un an, până la 31 decembrie 2015, liberalizarea pieţei gazelor pentru consumatorii industriali, iar pentru cei casnici acest lucru va fi la 31 decembrie 2018', a explicat ministrul, care a subliniat că discuţiile cu FMI în acest sens au început încă din lunile mai — iunie.
Întrebat dacă FMI şi-a dat acordul pentru această prelungire, Niţă a răspuns: "În principiu, da'.
La începutul lunii august, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, declara, pentru AGERPRES, că piaţa gazelor pentru clienţii noncasnici va fi liberalizată până la 31 decembrie 2015, cu un an mai târziu decât arăta calendarul iniţial, măsura fiind agreată de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.
''Măsura este în acord cu Legea 123 (Legea 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale — n.r.), care prevede că liberalizarea pentru noncasnici se va face până în 2014, cu posibilitate de prelungire dacă există diferenţe semnificative între preţul gazelor de import şi cele de producţie internă. Aceasta pentru a nu avea salturi nesustenabile de preţ la finalul perioadei. S-a pus problema: dacă la 1 octombrie 2014 se constată că diferenţa este prea mare? Aşa că am căzut de acord să continuăm să mergem pe tabelele existente, dar să precizăm că liberalizarea poate fi făcută până la 31 decembrie 2015'', a afirmat Havrileţ.
Potrivit acestuia, o decizie finală privind extinderea în 2015 a termenelor de liberalizare a pieţei se va lua în cursul anului 2014, în funcţie de preţurile care vor fi la acea vreme pe pieţele internaţionale.
''În prezent, preţul de import este în jur de 390 de dolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de producţie internă este de 196 de dolari pe mia de metri cubi, deci diferenţa este de la simplu la dublu'', a adăugat preşedintele ANRE.
El a mai spus că, pentru clienţii casnici, termenele din calendarul privind liberalizarea pieţei gazelor nu s-au modificat, astfel că piaţa va fi complet liberalizată la finele anului 2018.
Legea 123/2012 prevede ''furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la 31 decembrie 2014 pentru clienţii noncasnici, cu excepţia cazului în care la această dată se constată existenţa unei diferenţe semnificative între preţul de comercializare a producţiei interne şi preţul european de import, care ar putea periclita stabilitatea pieţei, situaţie în care termenul se prelungeşte până la 31 decembrie 2015; furnizarea gazelor naturale la preţ reglementat şi în baza contractelor-cadru până la 31 decembrie 2018 pentru clienţii casnici''.
Aproximativ 25% din consumul de gaze al României provine din import.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu