Producţia industrială a crescut cu 25,5% în septembrie

 
Joi, 12 Noiembrie 2015 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Producţia industrială a crescut ca serie brută cu 25,5% în luna septembrie a acestui an, comparativ cu luna precedentă, în timp ce în primele nouă luni din 2015 producţia industrială a consemnat un avans de 3% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea producţiei industriale a fost susţinută, în septembrie, de creşterea industriei prelucrătoare (+29,7%) şi a industriei extractive (+2,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 4,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în septembrie producţia industrială a crescut cu 1,2% faţă de august 2015, susţinută tot de industria prelucrătoare şi cea extractivă, iar în perioada ianuarie — septembrie avansul a fost de 3,2%.

În septembrie faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,9%, respectiv cu 3,4%.

Pe de altă parte, avansul producţiei industriale din primele nouă luni a fost generat de creşterea industriei prelucrătoare (+3,6% pe serie brută şi serie ajustată sezonier) şi a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,3% pe serie brută şi +2,7% pe serie ajustată sezonier). Industria extractivă a scăzut cu 9,7% pe serie brută şi cu 9,5% pe serie ajustată sezonier.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu