Yuanul a depăşit euro în 2013

 
Joi, 05 Decembrie 2013 07:34
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Yuanul a depăşit euro în 2013, devenind a doua cea mai utilizată monedă în finanţarea comerţului mondial, după dolar, conform unui raport al Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift), transmite Bloomberg.
În octombrie 2013, yuanul a avut o cotă de 8,66% din scrisorile de credit şi colectare în comerţul mondial, faţă de 6,64% în cazul euro, după ce în ianuarie 2012 procentul era de 1,89% pentru yuan şi de 7,87% pentru euro, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia.
Principalii utilizatori ai yuanului în finanţarea comerţului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania şi Australia.
„Este adevărat că exportatorii utilizează mai mult yuanul, pentru a spori atractivitatea şi competitivitatea bunurilor sau serviciilor vândute Chinei”, a declarat Cynthia Wong, de la Societe Generale SA.
China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.
Adjunctul guvernatorului Băncii Populare a Chinei, Yi Gang, a afirmat în 20 noiembrie că nu mai este în interesul Beijingului continuarea extinderii rezervelor valutare, cele mai mari din lume. La 30 septembrie, China avea rezerve valutare de 3.660 miliarde de dolari.
Valoarea depozitelor în yuani în Hong Kong, cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului din lume din afara Chinei, a crescut în octombrie la nivelul record de 728 miliarde de yuani (128 miliarde de dolari). Este cel mai semnificativ avans din aprilie 2011.
China a anunţat recent că va acorda investitorilor din Londra dreptul de a achiziţiona acţiuni, obligaţiuni şi instrumente de pe piaţa financiară chineză în valoare de până la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind eforturile capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzacţionare a yuanului după Hong Kong.
Acordul, anunţat luna trecută într-o declaraţie comună a autorităţilor din China şi Marea Britanie, face parte din programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII). Este pentru prima dată când planul RQFII este extins în afara Hong Kong-ului, pentru a da investitorilor mai multe posibilităţi de a investi yuani şi a deţine moneda — deoarece autorităţile de la Beijing vor ca într-o zi yuanul chinezesc să devină una dintre cele mai tranzacţionate valute pe piaţa mondială.
În schimbul planului RQFII, autorităţile din Marea Britanie au început negocierile pentru a permite băncilor din China să-şi înfiinţeze subsidiare în Regatul Unit, reducând din cerinţele autorităţilor de reglementare impuse pentru extinderea instituţiilor financiare pe teritoriul britanic.
Conform acordului, Londra şi Beijingul vor permite yuanului să fie tranzacţionat direct faţă de lira sterlină, ocolind dolarul şi reducând semnificativ costurile de tranzacţionare. Multe state, cum ar fi Franţa, Germania, Taiwan şi Kenya, se luptă pentru a primi aprobarea autorităţilor de la Beijing în vederea tranzacţionării yuanului în afara Chinei.
Demarat în 2012 ca un stimulent pentru a stimula investitorii să deţină yuani, programul de investiţii pe pieţele străine (RQFII) are acum o cotă globală de 350 miliarde de yuani, din care sunt utilizaţi 134 miliarde de yuani.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu