17 ani de cooperare transfrontalieră în Euroregiunea „Dunărea de Jos”

Luni, 17 August 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii Euroregiunii „Dunărea de Jos” s-au întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Tulcea, pentru aniversarea a 17 ani de cooperare transfrontalieră, care coincide şi cu Zilele municipiului Tulcea (sărbătorite anul acesta între 13 şi 15 august). 

Reuniunea a demarat cu un seminar de prezentare a proiectului regional de mediu e-EYE, dar a cuprins şi alte activităţi culturale şi de promovare, cum ar fi un târg cu produse tradiţionale meşteşugăreşti (la care au fost prezenţi şi meşteri populari din judeţul Galaţi) sau din specificul minorităţilor şi o plimbare a delegaţilor prezenţi, pe unul din canalele Deltei Dunării, între Tulcea şi Sulina.

Judeţul Galaţi a fost reprezentat la lucrările seminarului de vicepreşedintele Consiliului Judeţului, Marian Vicleanu. 

Seminarul „eEYE în contextul Anului European pentru dezvoltare 2015 – obiectivul de dezvoltare durabilă – sustenabilitatea mediului”, derulat în cadrul proiectului „Instrumente inovative de analiză a mediului în Nord Vestul Bazinului Mării Negre”, proiect finanţat de Programul de Cooperare Transfrontalieră „Bazinul Mării Negre 2007-2013, a fost găzduit de Sala „Mihail Kogălniceanu”, din cadrul Consiliului Judeţean Tulcea.

Natalia Budescu, director al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea "Dunărea de Jos", în calitate de coordonator de proiect a punctat cele mai reprezentative realizări înregistrate de parteneri, ca urmare a implementării proiectului, în timp ce Orham Ibram, expert în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării - INCDDD din Tulcea, s-a axat mai mult pe latura ştiinţifică a proiectului. 

La eveniment a participat şi Horia Teodorescu, în dubla sa calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, dar şi preşedinte al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea „Dunărea de Jos”, la care s-au alăturat partenerii din Ucraina şi Republica Moldova.

"Este foarte important să reamintim faptul că un motiv pentru care ne aflăm aici este aniversarea a 17 ani de la înfiinţarea Euroregiunii «Dunărea de Jos», ani care au demonstrat că o strânsă colaborare între ţările şi regiunile vecine generează întotdeauna beneficii pentru toate părţile implicate. Prin Ucraina şi Republica Moldova, Uniunea Europeană deschide noi porţi şi sperăm că noi, membrii Euroregiunii, vom avea noi oportunităţi în realizarea de demersuri comune benefice regiunilor noastre”, a declarat, în cadrul evenimentului, preşedintele Horia Teodorescu.

 

CJ Tulcea deţine preşedinţia EDJ

 

Euroregiunea „Dunărea de Jos”, s-a înfiinţat sub forma unui parteneriat între structuri administrativ-teritoriale din România (Consiliul Judeţean Tulcea, Consiliul Judeţului Galaţi, Consiliul Judeţean Brăila), Republica Moldova (Consiliul Raional Cahul şi Consiliul Raional Cantemir) şi Ucraina (prin Administraţia Raională de Stat Odessa, Consiliul Regional Odessa, Consiliul Raional Reni), şi funcţionează în baza Convenţiei trilaterale semnate de părţi  la 14 august 1998. Unsprezece ani mai târziu, pe 20 martie 2009, partenerii au hotărât constituirea Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”, organism executiv al Euroregiunii „Dunărea de Jos” care să conlucreze direct cu cele nouă comisii de activitate ale Consiliului Euroregiunii. ACT - EDJ s-a implicat de la început în dezvoltarea durabilă a unităţilor administrativ-teritoriale, extinderea colaborării şi dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu partenerii din acest spaţiu. 

În  momentul de faţă, preşedinţia Consiliului Euroregiunii "Dunărea de Jos", organismul de conducere al Euroregiunii, este deţinută de Consiliul Judeţului Tulcea, pe o perioadă de doi ani (din decembrie 2013 şi până în decembrie 2015).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu