88 de muncitori la negru, depistaţi de ITM Galaţi Recomandat

Sâmbătă, 28 Iulie 2018 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi şi-a prezentat bilanţul activităţilor sale din primul semestru al anului 2018. Potrivit ITM Galaţi, activitatea desfăşurată de instituţie s-a concretizat prin acţiuni de control şi prin acţiuni de informare şi conştientizare, în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, conform Programului cadru de acţiuni pe anul 2018. În perioada analizată, ITM Galaţi a efectuat atât controale de fond, cu caracter preventiv, la toate categoriile de angajatori, cât şi controale privind modul de respectare a unor legi speciale care se încadrează în sfera de competenţă a instituţiei. De asemenea s-a urmărit şi modul în care sunt implementate modificările legislative în domeniul muncii. Acţiunile de control efectuate au avut ca scop atât informarea agenţilor economici în legătură cu importanţa prevederilor legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi depistarea şi sancţionarea abaterilor de la legislaţia muncii în vigoare, importanţa actului de control primând numărului de controale efectuate.

Amenzi pentru folosirea ilegală a forţei de muncă

Inspectorii ITM Galaţi au efectuat un număr de 1.772 de controale şi au aplicat un număr de 1.235 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.804.500 lei. În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate de 994 controale, fiind dispuse 1.363 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi au fost aplicate un număr de 372 de sancţiuni în valoare totală de 1.661.500 lei. În ceea ce priveşte identificarea şi sancţionarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, un număr de 55 de angajatori au fost depistaţi folosind 88 de persoane care prestau muncă nedeclarată. Pentru muncă nedeclarată au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.580.000 lei. În acţiunile de control efectuate în unităţi, în cele 778 de controale s-au constatat abateri de la respectarea legislaţiei în vigoare pentru care s-au aplicat un număr de 863 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 143.000 lei şi s-a dispus oprirea din funcţionare a 8 echipamente de muncă care nu erau în conformitate cu cerinţele legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi nu prezentau siguranţă în exploatare.
De asemenea, ITM Galaţi precizează că din centralizarea datelor, instituţia a înregistrat în primul semestru al anului 2018 un număr total de 30 accidentaţi, din care 3 decedaţi, faţă de 55 accidentaţi în primul semestru al anului 2017, din care 6 decedaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu