A început „Săptămâna prevenirii criminalităţii” Recomandat

 
Luni, 21 Mai 2018 02:26
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Galaţi anunţă că în perioada 21 - 25 mai 2018 se va derula, la nivel naţional, prima ediţie din acest an a manifestării „Săptămâna prevenirii criminalităţii”. Pe perioada desfăşurării manifestării, în toate judeţele vor avea loc activităţi structurate pe diverse domenii, fiecare zi prezentând o altă tematică. În acest context, poliţiştii gălăţeni vor desfăşura acţiuni punctuale, menite a sensibiliza cetăţenii în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii şi a adoptării unor măsuri de autoprotecţie, precum şi pentru prezentarea consecinţelor ce decurg din comiterea de infracţiuni.
Programul activităţilor va avea următoarea structură:
- Luni, 21 mai - Prevenirea delincvenţei juvenile;
- Marţi, 22 mai - Prevenirea victimizării minorilor;
- Miercuri, 23 mai - Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului;
- Joi, 24 mai - Prevenirea violenţei în familie;
- Vineri, 25 mai - Siguranţa rutieră.
Activităţile de informare a diverselor grupuri ţintă şi acţiunile de distribuire în locuri publice a materialelor conţinând recomandări preventive vor fi susţinute de structurile de prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră, în funcţie de problematica abordată fiind implicate şi alte instituţii sau organizaţii cu atribuţii sau preocupări în domeniul siguranţei cetăţenilor, menţionează IPJ Galaţi.

Agenda acţiunilor publice

Luni, 21 mai 2018
Tema: Prevenirea delincvenţei juvenile
- Ziua porţilor deschise – sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi (parcarea dinspre Colegiul Naţional „Costache Negri”), interval orar 10:00 - 13:00.
- Poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile comunale vor desfăşura acţiuni de informare a elevilor din unităţile şcolare aflate în zona de responsabilitate cu privire la consecinţele implicării minorilor în fapte de natură penală şi prevenirea violenţei în mediul şcolar.

Marţi, 22 mai 2018
Tema: Prevenirea victimizării minorilor
- 09:00 - 11:00, Şcoala Gimnazială Nr. 26 Galaţi - poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor desfăşura o activitate de informare adresată elevilor clasei I, abordând teme referitoare la siguranţa personală şi a bunurilor, prevenirea dispariţiilor etc., precum şi o activitate adresată elevilor de gimnaziu, cu accent pe următoarele segmente de infracţionalitate: bullying şi cyberbullying, siguranţa pe Internet.
- Poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile comunale vor organiza activităţi de informare a elevilor din unităţile de învăţământ de pe raza de competenţă, abordând problematici specifice diverselor categorii de vârstă (prevenirea dispariţiilor, prevenirea victimizării prin infracţiuni privitoare la viaţa sexuală, prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, aspecte legate de siguranţa pe Internet).

Miercuri, 23 mai 2018
Tema: Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului
- Poliţiştii de prevenire şi ordine publică vor desfăşura activităţi de informare pe raza comunelor Lieşti, Iveşti şi Umbrăreşti, inclusiv în unităţi şcolare din localităţile respective (Şcoala Gimnazială Nr. 2 Lieşti, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Buceşti, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Umbrăreşti).
- La nivelul secţiilor de poliţie din mun. Galaţi vor avea loc întâlniri cu administratorii asociaţiilor de proprietari în cadrul cărora vor fi transmise informaţii şi materiale conţinând recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor; de asemenea, poliţiştii de proximitate vor discuta cu cei prezenţi despre măsurile ce pot fi adoptate pentru prevenirea victimizării persoanelor vârstnice.
- În mediul rural, poliţiştii vor desfăşura activităţi de informare a diverselor grupuri ţintă şi persoane vulnerabile (persoane vârstnice, persoane care locuiesc singure/ în zone izolate, crescători de animale etc.) pe linia prevenirii furturilor de animale, a înşelăciunilor şi a furturilor din gospodării.

Joi, 24 mai 2018
Tema: Prevenirea violenţei în familie
- Poliţişti de prevenire şi ordine publică vor desfăşura activităţi de informare şi distribuire de materiale preventive în mediul rural (grup ţintă: femei, persoane vârstnice).
- Poliţiştii de proximitate vor desfăşura activităţi de informare a elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice din şcolile arondate pe linia prevenirii infracţiunilor comise cu violenţă.
- Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii va organiza, cu sprijinul Organizaţiei „Tinerii şi Viitorul”, o dezbatere pe această temă cu studenţii din Departamentul Asistenţă Socială al Facultăţii de Istorie, filosofie şi Teologie - Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.

Vineri, 25 mai 2018
Tema: Siguranţa rutieră
- DN22B, zona Cărămidărie, ora 10:00 - activitate comună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila pentru prevenirea accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de băuturi alcoolice/ substanţe psihoactive (activitate de conştientizare a efectelor acestor comportamente folosind ochelarii care simulează consumul de alcool/ droguri).
- Pe parcursul zilei, poliţiştii rutieri şi cei de la posturile comunale vor desfăşura activităţi de informare a elevilor din unităţile de învăţământ de pe raza de competenţă, precum şi a conducătorilor auto din unităţi deţinătoare de parc auto. De asemenea, în funcţie de specificul zonei, vor fi organizate acţiuni vizând prevenirea diverselor cauze generatoare de accidente rutiere şi activităţi de informare a diferitelor categorii de participanţi la trafic - pietoni, mopedişti, căruţaşi, conducători auto, biciclişti etc.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu