A VI-a ediţie a "Modern Movie" debutează mâine

Marți, 28 Iulie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În oraşul fără cinematografe, un grup de inimoşi încearcă de câţiva ani să menţină o manifestare prin care gălăţenii să aibă acces la filme de calitate dar şi de "primă mână". Şi anul acesta, prin iniţiativa echipei Centrului Cultural "Dunărea de Jos", în perioada 29 iulie – 2 august, la Galaţi se va desfăşura Festivalul de Film “MODERN MOVIE”. Manifestarea, ajunsă la a VI-a ediţie, este organizată de CCDJ Galaţi în colaborare cu Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film (UARF), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, sub egida Consiliului Judeţului Galaţi şi a Primăriei Municipiului Galaţi. 

Regizorul şi prof.univ.dr. Ioan Cărmăzan, în calitate de reprezentant al organizatorilor Festivalului, împreună cu directorul de  Festivalului, sculptorul Sergiu Dumitrescu (manager al CCDJ) vor deschide manifestarea cu un eveniment de lansare de carte, miercuri de la ora 9.00.

Festivalul se va desfăşura pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, unde, timp de cinci zile, vor fi proiecţii în aer liber, oferind publicului gălăţean filme româneşti şi străine recent lansate, precum şi filme studenţeşti de scurt metraj. "Au fost selectate, din peste 80 de filme, patru filme de scurt metraj, pelicule realizate de studenţii de la facultăţile de profil care au fost premiate în ultimul an la manifestări de gen şi pe care le vom prezenta în deschiderea fiecărei seri din festivalul de la Galaţi", a declarat managerul CCDJ”. 

După lansarea celor două cărţi anunţate - „Ceaţa albastră”, autor Ioan Cărmăzan, şi „Omul şi mitul în secolul 21”, autor Otilia Sîrbu - în prima seară, de la ora 21.00, va rula filmul "Cel Ales", în regia lui Cristian Comeagă, în care joacă câţiva dintre actorii în vogă din România: Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Bogdan Stanoevici şi Laura Cosoi.

Joi, în deschidere, este prezentat "Cuibul de cuci", documentar regizat de Cătălin Apostol, după care va urma comedia de mare succes "Grand Budapest Hotel", în regia lui Wes Anderson. Co-producţia britanico-germană a fost lider la nominalizări BAFTA, cu 11 la număr, mai mult decât oricare alt film, multinominalizat şi la Oscar dar şi la Globurile de Aur, unde a primit premiul pentru cel mai bun actor (muzical/comedie) de anul acesta.

Tot de la ora 21.00, vineri va rula pelicula de scurt metraj realizată de Andrei Cotarcea, care a scris şi scenariul şi a regizat şi filmul "În familie". Va fi urmat de spumoasa comedie de animaţie "Pinguinii din Madagascar".

Pentru sâmbătă, deschiderea serii va fi asigurată de filmul de scurt metraj regizat de Sebastian Chelu "În căutarea lui Dumnezeu", după care gălăţenii pot viziona thrillerul american în care joacă Ben Afleck şi una dintre cele mai căutate actriţe engleze ale momentului, Rosamund Pike - "Gone Girl", pelicula anului trecut care, alături actori şi regizor, a primit nominalizări la Globurile de Aur.

În ultima zi de festival, duminică, va fi prezent în deschidere filmul de scrt metraj "Kandy - ciocolata de lux cu gust de femeie", regizat de Mariana Pachis. Va urma festivitatea de premiere a celor patru filme studenţeşti de scurt metraj vizionate în festival. După care, periplul cinematografic în aer liber de la Galaţi se va sfârşi cu un film românesc de lung metraj al renumitului regizor Şerban Marinescu - "Doar cu buletinul la Paris". Cel care a dat viaţă filmelor "Cel mai iubit dintre pământeni", "Ticăloşii" sau "Cei care plătesc cu viaţa" aduce şi la Galaţi noua producţie despre România actuală, un film "despre resemnare, speranţă şi... haz de necaz", după cum titrează site-ul de informare cinematografică "Cinemagia". Pelicula este o satiră la adresa societăţii româneşti, ţesută în jurul unui profesor modest de limba franceză, care toata viaţa a visat să vadă Parisul.

Directorul festivalului a mai amintit că la evenimentul de deschidere şi-au anunţat prezenţa, în calitate de invitaţi speciali, Bogdan Stanoevici - secretar de stat în Ministerul Culturii,  Anca Mitran - director general al CNC, Horia Barna - din partea ICR, Oana Stoenescu - managing director RO IMAGE, actorul Dorel Vişan şi reprezentanţi ai presei centrale de gen. Totodată, publicul va avea posibilitatea să întâlnească actori şi regizori ai producţiilor cinematografice din programul Festivalului.

 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu