Aberaţie administrativă: Schema pentru ajutorarea firmelor din Galaţi în anul 2021, valabilă din 2022 Recomandat

Sâmbătă, 03 Aprilie 2021 02:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Schema de ajutor de minimis pentru acordarea facilităţilor fiscale în vederea susţinerii firmelor care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Galaţi în perioada 2021-2023 va fi valabilă din 2022.
Anomalia administrativă a apărut ca urmare a adoptării acesteia, de către Consiliul Local, cu mare întârziere, adică miercuri, 31 martie 2021, după-amiază, când termenul de depunere a solicitărilor era tot 31 martie 2021.
Proiectul de hotărâre a fost pe masa consilierilor locali şi în şedinţa din februarie, însă atunci nu exista avizul Consiliului Concurenţei, drept pentru care a fost retras de pe ordinea de zi. Între timp, acest aviz a fost oţinut, iar proiectul privind aprobarea schemei pentru ajutorul de minimis a fost reintrodus pe ordinea de zi a şedinţei din 31 martie.
Însă, firmele care doresc să beneficieze de acest ajutor, ar fi trebuit să depună cererile până pe 31 martie 2021. Cum hotărârea a fost adoptată cu câteva minute înainte de terminarea programului de lucru cu publicul, nimeni nu avea timp să depună cerere.
Consilierul local PNL, Valeriu Laurenţiu Onose, a atras atenţia că nu ar fi posibil ca cineva să beneficiaze, în anul 2021, de această schemă de sprijin. Răspunsul adminsitraţiei gălăţene a surprins pe toată lumea: „Cererile au fost depuse în termen pentru precedenta şedinţă de CL, dar s-a întârziat pentru că am cerut şi avizul Consiliului Concurenţei şi s-a ajuns în situaţia în care s-a ajuns”, a afirmat consilierul local PSD, Hristache Bogatu.
Primarul municipiului Galaţi i-a dat dreptate consilierului PNL: „Sunt de acord cu domnul Onose aici, pentru că hotărârile de CL, la fel ca orice altă lege, nu pot activa decât pe viitor, de astăzi încolo. Prin urmare, această hotărâre nu poate să îşi ducă la îndeplinire menirea pentru toate actele ce au fost depuse anterior. Prin urmare, să dau astăzi o hotărâre de CL prin care, tot astăzi, în condiţiile în care în maximum o jumătate de oră programul cu publicul se finalizează, mi se pare uşor caduc. Înţeleg foarte clar, dar e vina noastră pentru faptul că nu ne-am îngrijit din decembrie să facem lucrurile acestea, ca să dăm răgaz ca o hotărâre de CL să îşi producă efectele. Încă o dată, chiar dacă cererile sunt depuse, o hotărâre nu poate avea efecte retroactive, este un principiu de drept. Dacă se poate prelungi legal data de 31 martie până la 30 iunie, sunt total de acord cu dumneavoastră”.
Primarul municipiului Galaţi a venit şi cu soluţia: „Schema este pentru următorii trei ani. Poate se poate modifica termenul şi să spunem că până pe data de 31 martie a fiecărui an calendaristic vor fi depuse cereri. Dar anul ăsta e pierdut”.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu