ANCHETĂ: Sturionul mort de 1,7 metri care plutea pe Dunăre a pus autorităţile pe jar

Vineri, 15 Noiembrie 2019 16:01
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Autoritatea Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), filiala teritorială, demarează o anchetă după pe poliţiştii gălăţeni de la Transporturi i-au sesizat că, la Galaţi, pe malul Dunării, se află cadavrul unui sturion de circa 1, 7 metri. În zilele anterioare, pe grupurile de socializare ale pescarilor apărusese imagini ale aceluiaşi peşte, însă mai puţin intrat în putrefacţie, care prezenta o tăietură la nivelul burţii. De aici au apărut suspiciuni legate de faptul că peştele ar fi fost braconat pentru icre şi apoi aruncat înapoi în Dunăre.

”Adevărul doar braconierii care l-au capturat pot să îl ştie cu exactitate. Practic, din câte am vazut şi s-a scris şi pe grupurile de pescari, care şi ele au semnalat situaţia, era un exemplar de 1, 7 metri, cam 150 kg şi dacă ne raportăm la cantitatea de icre, dacă era femelă, ar fi putut avea 10-15 kg de icre negre. Este însă vorba de icre aflate în gardul de maturare 2-3. Nu cred sa fi fost 4 deoarece este o specie migratoare care se reproduce numai în primăvară, în lunile martie –aprilie, în funcţie de temperatura apei: Dar migrează pe tot parcursul anului, cu două vârfuri de migraţie, primăvara şi toamna. Am mai auzit în trecut de situaţii în care sturionul să fie tăiat pentru icre. Probabil e acelaşi exemplu de «carnea e ambalaj». Dacă braconierii care l-au capturat accidental sau voit au văzut că este femelă,  practic valoarea icrelor nu merita riscul să ia şi carnea. Au preferat să ia icrele pentru că este mult mai simplu să te strecori cu un rucsac de 10-15 kg icre negre şi să le valorifici, decât să rişti să fii identificat dacă vei căra un exemplar de peşte cu 100 kg de carne. Din pozele văzute, categoric pare a fi tăiat şi sunt mai mult ca sigur că a fost femelă. Dacă ar fi capturat un mascul, era improbabil să lase carnea da rasă. Având icrele, au renunţat la carne datorită valorii mult mai mari a icrelor. Ţinând cont că acest peşte ar fi fost văzut la Hârşova, la Brăila şi apoi la Galaţi. Este greu de ientificat autorul. Asta doar dacă nu cumva anchetatorii merg pe firul poveştii“, a precizat Tudor Ionescu, directorul Centrului pentru Cercetarea Sturionilor, Universitatea Dunărea de Jos. 

Icrele capturate de la un astfel de exemplar, chiar dacă nu erau total maturate, ajung pe piaţa neagră  la circa 10.000 euro.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu