Angajatorii din Galaţi verificaţi de ITM, în contextul COVID-19 Recomandat

Vineri, 10 Iulie 2020 13:31
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În contextul actual generat de pandemia cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi a verificat măsurile specifice luate de angajatori pentru diminuarea răspândirii acestui virus. Activitatea inspectorilor de muncă a avut caracter preventiv, dar şi de constrângere atunci când angajatorii nu au respectat legislaţia muncii. Acţiunile de control desfăşurate de ITM Galaţi, în cursul semestrului I al anului 2020, s-au concretizat în următoarele rezultate:

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost verificaţi 703 angajatori, au fost dispuse 1.135 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor constatate, fiind aplicate 220 sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor a fost de 696.000 de lei, din care 630.000 lei pentru muncă nedeclarată. Un număr de 39 de persoane fost depistate că prestau muncă nedeclarată la un număr de 24 de angajatori.

Principalele probleme sesizate în domeniul relaţiilor de muncă sunt: neplata drepturilor salariale restante (acordarea salariului, plata concediului de odihnă neefectuat) - 38%; prestarea muncii nedeclarate - 8%; neeliberarea de adeverinţe - 7%; situaţia contractului individual de muncă în perioada stării de urgenţă/şomaj tehnic - 6%; neacordarea drepturilor salariale pentru timpul efectiv lucrat, neplata orelor suplimentare, munca pe timpul nopţii - 3%; refuzul de a pune în aplicare măsurile dispuse de ITM - 3%; nerespectarea clauzelor prevăzute în contractul colectiv de muncă - 2%; discriminare/hărţuire - 2%.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în cele 599 controale s-au constatat abateri de la respectarea legislaţiei în vigoare pentru care a fost aplicat un număr de 782 sancţiuni contravenţionale în valoare de 85.000 lei şi s-a dispus oprirea din funcţionare a 2 echipamente de muncă care nu erau în conformitate cu cerinţele legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi nu prezentau siguranţă în exploatare, precum şi 1 sistare activitate.

În acest domeniu problemele sesizate au vizat: neacordarea echipamentului individual de protecţie - 4%; nerespectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă - 3%; nedeclarare accident de muncă - 1%.

În primul semestru al anului 2020 a fost primit un număr de 344 petiţii (faţă de 246 în anul 2019). „Numărul ridicat de petiţii înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi indică încrederea persoanelor în instituţia noastră, însă în acelaşi timp pune un semn de întrebare asupra modului în care angajatorii reclamaţi înţeleg să respecte legislaţia muncii, precum şi actele normative emise în contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19)“, precizează ITM Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu