Anveloparea blocurilor din Galaţi cu fonduri europene, la mâna asociaţiilor de proprietari Recomandat

Joi, 20 Februarie 2020 13:37
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociaţiile de proprietari au posibilitatea să intre în continuare în parteneriat cu Primăria municipiului Galaţi şi să beneficieze de programul de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe prin intermediul fondurilor europene, având în vedere că a fost redeschisă o nouă linie de finanţare, a anunţat municipalitatea, astăzi, joi, 20 februarie 2020.

Este vorba despre apelul de proiecte cu titlul POR/2020/3/3.1/A/3/NE,SE,SM,C, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1, Operaţiunea A - Clădiri rezidenţiale. Astfel, în cadrul apelului, depunerea proiectelor se poate face începând cu data de 16 martie 2020, ora 10.00, iar cererile de finanţare vor putea fi transmise până la data de 16 iulie 2020, ora 10.00. „Pentru ca Primăria să poată accesa fonduri europene în vederea reabilitării blocurilor este nevoie însă de iniţiativa asociaţiilor, fiind vorba despre proprietăţi private. Astfel, pentru întocmirea documentaţiei tehnice este nevoie de hotărârea adunării generale a asociaţiei, prin care aceasta îşi dă acordul pentru reabilitarea blocului, precum şi tabelul cu semnăturile a cel puţin 2/3 dintre proprietari, documente care trebuie depuse şi înregistrate la primărie. Ulterior, municipalitatea va comanda la licitaţie proiectarea şi în urma acesteia se va putea întocmi cererea de finanţare“, se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.

Municipalitea menţionează că a realizat documentaţia pentru reabilitarea a 19 blocuri de locuinţe pentru asociaţiile de proprietari care şi-au deja manifestat dorinţa de a intra în parteneriat cu municipalitatea în vederea accesării de fonduri europene. Totodată, sunt în pregătire documentaţiile pentru alte 10 blocuri. „În cadrul proiectelor, 60% din totalul cheltuielilor provine din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat, în timp ce 25% revine asociaţiilor de proprietari, iar 15% se poate asigura de la bugetul local. Primăria municipiului Galaţi a venit în sprijinul asociaţiilor, astfel încât prin hotărârea Consiliului Local, familiilor cu un venit sub salariul mediu net pe economie le-au revenit 3,5% din cheltuieli ce pot fi achitate timp de zece ani“, se mai arată în comunicatul citat.

Reamintim că Primăria municipiului Galaţi are deja proiecte pentru reabilitarea a 24 de blocuri, în implementare fiind un proiect care vizează blocul D din Cartierul Micro 13B şi blocul PR3A din Cartierul Micro 21, în timp ce pentru alte două blocuri, G1 şi G8, din cartierul Micro 18, proiectele au fost finalizate. În total, valoarea proiectelor cu fonduri europene care vizează reabilitarea blocurilor este de peste 7 milioane de euro. Subiecte despre care cotidianul nostru a relatat în următoarele articole:

- Reabilitare cu bani europeni pentru două blocuri din Micro 13B şi Micro 21

- Reabilitarea cu fonduri europene a blocului G8 din Micro 18, finalizată

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu