Apă Canal SA îşi face ferme fotovoltaice Recomandat

Joi, 21 Ianuarie 2021 12:33
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În prezent, alimentarea cu energie electrică a obiectivelor societăţii Apă Canal SA se face din reţeaua de medie/joasă tensiune a operatorului de distribuţie. Odată cu preluarea în concesiune a unor noi sisteme de alimentare cu apă potabilă şi canalizare (în prezent, compania operează în 34 de localităţi din judeţul Galaţi), precum şi finalizarea unor programe de investiţii care au condus la creşterea numărului staţiilor de epurare, staţiilor de pompare apă potabilă/apă uzată, societatea a înregistrat o creştere accentuată a cantităţii de energie electrică consumate pe parcursul ultimilor ani, cu preponderenţă odată cu finalizarea şi punerea in funcţiune a investiţiilor implementate prin proiectul regional „Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi“ derulat în perioada 2015-2016.

Compania estimează că la finalizarea investiţiilor demarate prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Galați în perioada 2014-2020“ să se înregistreze o creştere semnificativă a cantităţii de energie electrică consumată. De asemenea, având în vedere şi creşterea accelerată a preţului energiei electrice din ultimii ani, s-a ajuns la concluzia că este necesară o investiţie în instalaţii de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, această investiţie fiind considerată o prioritate în vederea reducerii costurilor de operare şi pentru programul de sustenabilitate al companiei.

„Implementarea unui sistem de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice reprezintă cea mai bună oportunitate pentru reducerea consumului de energie electrică convenţională şi pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Acest sistem are rolul de a asigura o energie curată, pe o durată de cel puţin 20 ani, energie ce va fi consumată în totalitate în procesul tehnologic al instalaţiei respective. Ţinând cont de cele prezentate şi analizând situaţia existantă la acest moment, în incintele unor obiective ale operatorului regional, cu consum semnificativ de energie electrica, au fost identificate soluţii de instalare a unor ferme fotovoltaice, în variantele sol, acoperiş sau mixt. Pe suprafeţele disponibile din aceste locaţii se pot monta un numar de aproximativ 5.300 panouri cu o capacitate instalată de minim 2,6 MWp. Având în vedere necesitatea reducerii costurilor de exploatare se impune construirea unor ferme fotovoltaice pentru autoconsum”, se arată în documentaţia de achiziţie a panourilor fotovoltaice.

Valoarea totala estimată a achiziţiei este de 11.000.000 lei fără TVA, adică 2,2 milioane de euro. Panourile fotovoltaice vor fi instalate la Staţia de Epurare Galaţi, Staţia de Epurare Lieşti, Staţia de Epurare Pechea, Staţia de Epurare Tecuci, Uzina de Apă Galaţi, Puţuri de Pompare Vadu Roşca, Staţia de Epurare Şerbeşti şi sediul central Apă Canal.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu