Aplicaţia Smart Road Sense, lansată în premieră naţională la Galaţi

Marți, 12 Decembrie 2017 14:42
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Lansare inedită la Universitatea Dunărea de jos din Galaţi, care a fost gazdă unui grup de cercetători din domeniul IT care au prezentat în premieră în România aplicaţia Smart Road Sense. Introdusă pe orice telefon smart, aplicaţia anunţă în timp real calitatea drumurilor şi totodată măsoară şi informează despre dimensiunea gropilor şi locaţia acestora. Autorităţile locale, poliţia rutieră şi operatorii de drumuri pot accesa aplicaţia şi astfel să afle în timp real despre calitatea drumurilor pe care le au în teritoriu. În fiecare an se înregistrează mii de accidente care au la baza calitatea proastă a carosabilului şi poate multe vieţi ar fi fost salvate dacă gropile ar fi fost măcar semnalizate corespunzător în lipsa unei minime reparări.
Universitatea gălăţeană trebuia să fie gazdă beneficiarilor din câteva judeţe la această prezentare, dar nimeni din judeţele Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Tulcea şi Constanţa nu s-au arătat a fi interesate de această facilitate. Aplicaţia poate face diferenţierea între un obstacol trecător şi unul permanent pentru că semnalul nu îl va indică pe parcursul a 6 ore cât durează o actualizare, a explicat profesorul Alessandro Bogliola, de la Universitatea Carlo Bo Urbino, cel care a şi prezentat aplicaţia. Încărcarea aplicaţiei pe telefon se face plecând de la smartroadsense.it şi după parcurgerea paşilor devii unul dintre informatorii privind calitatea drumului pe care îl parcurgi. Date sunt stocate într-un server care poate accesat pentru a obţine harta drumului. Punctele roşii vor indică gropile din astfalt. "Diferenţa între această aplicaţie şi altele este că acesata poate fi accesată de către autorităţile locale şi astfel problema sesizată de şofer poate fi şi îndepărtată ", a mai spus Alessandro Bogliola.
La proiectul aplicaţiei Smart Road Sense în valoare de 1 milion 400 de euro au lucrat timp de 4 ani cercetători italieni ai universităţii din Urbino. Spre deosebire de celelalte aplicaţii de pe telefon privind drumurile, această nu-i informează doar pe participanţii la trafic de un eventual pericol. Smart Road Sense stochează informaţiile, măsoară denivelările şi încorporează o hartă a drumurilor naţionale, judeţene şi de autostrăzi accesibilă gratuit autorităţilor din domeniu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu