Atenţie! În 18 localităţi din judeţul Galaţi, telefonul mobil intră în roaming involuntar Recomandat

Marți, 11 Iunie 2019 15:04
Publicat în Eveniment

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor de telefonie şi internet mobil, care au serviciul de roaming activat, că pot ajunge în situaţia de a utiliza involuntar acest serviciu în apropierea graniţelor ţării. Roaming-ul involuntar apare atunci când telefonul sau tableta se conectează automat la o reţea dintr-o ţară vecină, iar utilizatorii, deşi se află pe teritoriul României, folosesc serviciile de comunicaţii în roaming, aşa cum adeseori se întâmplă în judeţul nostru în localităţile din apropierea graniţei.

„Periodic monitorizăm localităţile şi drumurile situate la graniţele ţării unde există risc de roaming involuntar şi publicăm lista localităţilor. Obiectivul nostru este ca utilizatorii care călătoresc în zonele de graniţă să fie avertizaţi asupra acestui risc şi să cunoască metodele prin care pot evita conectarea la reţelele operatorilor statelor vecine şi implicit costurile suplimentare. Trebuie menţionat faptul că, în cazul în care au telefonul setat pentru conectarea automată la reţea, utilizatorii intraţi în roaming involuntar vor rămâne captivi în reţeaua statului vecin cât timp terminalul recepţionează semnal de la reţeaua operatorului respectiv, chiar dacă există semnal de la operatorul naţional la care este abonat. Pentru a evita astfel de situaţii, recomandăm dezactivarea opţiunii de selectare automată a reţelei şi selectarea manuală a reţelei, în zonele aflate în apropierea graniţelor”, a declarat Cristin POPA, director executiv al Direcţiei Executive Monitorizare şi Control.

Roaming involuntar

Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniţă de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei. În aceste situaţii, echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Utilizatorul, deşi se află pe teritoriul României, va fi astfel facturat pentru serviciile de comunicaţii utilizate în roaming, ca şi cum s-ar afla fizic pe teritoriul statului vecin. Furnizorii au obligaţia de a informa utilizatorii asupra tarifelor, în valori care includ TVA, aplicabile serviciului de roaming utilizat în statul respectiv, imediat după conectarea la reţeaua parteneră, fără întârzieri nejustificate. Utilizarea involuntară a telefonului/tabletei în roaming nu îi scuteşte pe utilizatori de plata acestui serviciu.

Tarife de roaming

În cazul în care telefonul sau tableta se conectează automat la reţeaua unui stat vecin membru al Uniunii Europene cum ar fi Bulgaria sau Ungaria, apelurile primite sau efectuate şi consumul de date se vor tarifa conform mecanismului Roam like at home. Mai exact, tarifarea se va realiza ca şi cum ar fi un consum efectuat în România, în afara propriei reţele, în măsura în care acesta nu depăşeşte limitele unei utilizări rezonabile. După epuizarea beneficiilor naţionale incluse, se aplică tarifele în afara propriei reţele pentru minute/SMS-uri, respectiv tarifele pentru consumul de date (MB/GB) la nivel naţional. În cazul abonaţilor RCS&RDS, tarifele aplicabile pentru convorbirile şi consumul de date efectuate în roaming sunt exceptate de la Roam like at home. Cheltuieli mult mai mari, însă, pot rezulta în urma conectării la reţeaua unui operator dintr-un stat vecin care nu este membru UE, cum sunt Moldova, Ucraina şi Serbia. În aceste ţări, tarifele de roaming aplicabile nu sunt reglementate, fiind semnificativ mai mari.

Localităţi cu risc de roaming involuntar

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. Localităţile identificate ca având un potenţial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele Arad, Bihor, Botoşani, Caraş Severin, Călăraşi, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman, Vaslui.

18 localităţi din judeţul Galaţi

Pe lista actualizată, în 2018, a localităţilor de graniţă identificate de ANCOM ca având un risc potenţial de intrare în roaming involuntar, în funcţie de operator, se găsesc 18 localităţi din judeţul Galaţi. Lista indică localităţile cu risc de roaming involuntar în care, în funcţie de deplasarea utilizatorului, echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin, dar şi localităţile cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin pe toată suprafaţa localităţii respective. Localităţile din judeţul Galaţi sunt: municipiul Galaţi, Costi, Vânători, Tuluceşti, Tătarca, Şiviţa, Ijdileni, Frumuşiţa, Tămăoani, Stoicani, Folteşti, Măsătăcani, Brăneşti, Vlădeşti, Slobozia Oancea, Oancea, Cavadineşti, Găneşti.

Sfatul ANCOM

Atunci când sunteţi în zone de graniţă, trebuie să fiţi atenţi când folosiţi telefonul. Operatorii au obligaţia să vă anunţe prin SMS în momentul în care telefonul s-a conectat la reţeaua unui operator străin. S-ar putea însă, din neatenţie, să nu daţi importanţă unor astfel de mesaje. Şi atunci, pentru a evita accesarea involuntară a serviciilor este bine să vă luaţi câteva măsuri de precauţie: selectaţi manual reţeaua (dezactivaţi opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei); solicitaţi operatorului să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere, când vă deplasaţi în străinătate; verificaţi la ce reţea e conectat telefonul sau tableta înainte de a le utiliza, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat.

Vezi videoclipul explicativ AICI

Vezi TABELUL în Galeria de imagini de mai jos!

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu