Autorităţile promit: Până pe 24 noiembrie toate şcolile vor avea căldură Recomandat

Miercuri, 14 Noiembrie 2018 17:21
Publicat în Eveniment

Elevii de la 17 unităţi de învăţământ din Galaţi tremură de frig în şcoală sau internate pentru că autorităţile locale au întârziat cu lucrările de modernizare a reţelelor de încălzire. În majoritatea grădiniţelor şi şcolilor, lucrările au început încă de anul trecut, dar birocraţia şi dezinteresul furnizorului de gaze au îngheţat lucrările, precum copiii în bănci. Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi şi direcţiile şcolilor au luat decizia ca orele de curs să fie diminuate şi copiii să plece acasă cel târziu la ora 14.00 pentru a nu îngheţa. Vremea s-a răcit simţitor afară, mii de elevi din 17 unităţi de învăţământ din Galaţi tremură în şcoli, întrucât, deşi au centrale noi, lucrările nu au fost terminate nici până acum în ciuda promisiunilor făcute din timpul verii. Situaţia critică este în şcolile şi grădiniţele cu program prelungit, dar şi pentru că acolo se află cei mai mici elevi. "Este frig în clase, dar nu avem ce face. Avem branşamentul terminat, dar încă nu este funcţional, nu avem agent termic. De fapt, contractul cu furnizorul este abia semnat, a durat foarte mult tot procesul de achiziţile legat de căutarea unor firme. Centrală avem, dar nu este acum funcţională", a spus Anca Barbu, director Şcoală nr. 17 Galaţi.
Copiii stau lângă caloriferele îngheţate, cu mănuşi în mâini şi îmbrăcaţi ca pentru afară. Cadrele didactice fac cald cu alte sisteme de încălzire, dar pe rând pentru că reţeaua electrică nu rezistă şi pică siguranţele. Chiar dacă sunt adolescenţii şi par mai rezistenţi, nici elevii de colegiu nu o duc prea bine. Fetele înfofolite în bănci abia rezistă la o oră de matematică. "Şi la noi este frig, dar avem promisiuni că lucrurile se vor rezolva, deocamdată mai stăm îmbrăcaţi. Am redus durata orelor cu 10 minute din acestă cauză", spune Mitică Dudău, profesor matematică la Colegiul Costache Negri Galaţi. De nefinalizarea lucrărilor la termen se face vinovat furnizorul de gaze care se plânge de volumul mare de muncă şi de lipsa personalului. "Noi am recomandat scurtarea programului de lucru în sensul reducerii orelor şi a pauzelor şi folosirea altor sisteme alternative de încălzire până se va rezolva problema", a spus Oana Enache, IŞJ Galaţi. Distribuitorul de gaze şi-a luat un nou angajament care până acum a fost devansat de cel puţin 4-5 ori. ”În lunile dinaintea sezonului rece s-a lucrat în 62 de unităţi de învăţământ şi s-au montat peste 234 de cazane pentru ca aceste unităţi de învăţământ să fie independente termic. Se va da, de azi şi mâine, drumul la căldură în unele unităţi, dar până pe 21 noiembrie vor avea toate caldură“, a precizat purtătorul de cuvânt al munciipalităţii, Raluca Adean.

Primăria Galaţi estimează că toate unităţile şcolare vor avea căldură cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare

Pentru a face lumina în cazul frigului din unele unităţi şcolare, Primăria municipiului Galaţi prezintă, prin intermediul unui comunicat remis presei, stadiul lucrărilor pentru încălzirea unităţilor de învăţământ din municipiu. Pimăria informează că au fost montate, în cursul acestui an, 234 de echipamente de încălzire (cazane) pentru un număr de 62 de unităţi de învăţământ. De asemenea, municipalitatea precizează că dotarea unităţilor şcolare cu centrale termice şi schimbarea instalaţiei de încălzire, acolo unde a fost necesar, lucrări aflate în sarcina Primăriei, au fost duse la îndeplinire tocmai pentru ca acestea să devină independente din punct de vedere termic, iar elevii/preşcolarii şi cadrele didactice să beneficieze de mai mult confort. "În momentul de faţă, lucrările privind cuplarea la reţeaua de gaze sunt în diverse stadii de execuţie şi prezentăm tabelul (Vezi Galeria Foto) care cuprinde datele preconizate pentru punerea în funcţiune a centralelor. Din momentul în care se montează firidele, urmează 48 de ore în care se fac probe şi se testează echipamentele înainte de punerea în funcţiune. Conform datelor preconizate, ca urmare a discuţiilor cu toţi factorii responsabili implicaţi acest demers, în cursul zilei de astăzi (n.r. - miercuri) vor fi puse în funcţiune centralele termice ale Colegiului Naţional «Mihail Kogălniceanu», Şcolii nr. 17 şi Şcolii nr. 25. La aceste trei unităţi de învăţământ se fac ultimele probe. Estimăm că toate unităţile şcolare vor avea căldură cel târziu la sfârşitul săptămânii viitoare", se arată într-un comunicat al Primăriei Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu