Avalanşă de sesizări la adresa procurorilor: Galaţiul se situează pe locul 2, după DNA, la numărul de reclamaţii

Luni, 19 Martie 2018 14:32
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Direcţia de Inspecţie Judiciară s-a confruntat cu o avalanşă de sesizări privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei procurorilor, pretins neconforme cu standardele prevăzute de legislaţia în vigoare. Aceasta este una din constaţările cuprinse în raportul de activitate pe anul 2017 al Inspecţiei Judiciare. ”S-a evidenţiat, în legătură cu împrejurările la care ne referim, existenţa a două fenomene: creşterea numerică a sesizărilor privind procurori din Structura centrală a Direcţiei Naţionale anticorupţie, pe de o parte, precum şi, pe de altă parte, creşterea incidenţei reflectării negative în mass media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, subliniindu-se caracterul repetitiv şi frecvenţa ridicată a unor manifestări comportamentale ce fac parte din această categorie. Inspectorii direcţiei au verificat cu atenţie fiecare sesizare, inclusiv din această categorie, şi acolo unde, pe baza probelor, s-a apreciat că faptele sunt de natură să atragă răspunderea disciplinară nu au ezitat să cerceteze riguros aspectele semnalate şi să exercite acţiuni disciplinare corespunzătoare”, se arată în raport. Potrivit acestui document, în anul 2017, inspectorii de la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori au dispus cercetarea disciplinară în 17 lucrări, 3 înregistrate în 2016 şi 14 în 2017, iar 2 lucrări au fost conexate.
Sesizările care formează obiectul lucrărilor anterior menţionate au vizat 19 procurori, unul dintre aceştia fiind cercetat în 5 lucrări. Distribuţia pe categorii de parchete scoate pe primul loc DNA (8 procurori), Galaţi (3 procurori), Braşov (2 procurori), Bucureşti - sectorul 4 (1 procuror), Câmpina (1 procuror), Cornetu (1 procuror), Huşi (1 procuror), Timişoara (1 procuror) şi Timiş (1 procuror).
În 9 lucrări, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, iar în celelalte lucrări (8) sesizările au fost formulate de persoane interesate. Cercetările disciplinare au vizat 43 de fapte pentru care existau indicii în sensul întrunirii elementelor constitutive ale unui număr egal de abateri disciplinare.
Până în prezent au fost soluţionate 8 acţiuni disciplinare, dintre acestea 4 au fost admise aplicându-se 3 sancţiuni de avertisment şi una de excludere din magistratură, 2 acţiuni disciplinare au fost respinse, iar cu privire la una s-a constatat nulitatea absolută. Toate celelalte acţiuni disciplinare sunt în curs de soluţionare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu