Avansează lucrările la situl arheologic Tirighina-Barboşi (FOTO) Recomandat

Marți, 06 Aprilie 2021 11:52
Publicat în Eveniment

Lucrările pentru punerea în valoare a sitului arheologic Tirghina-Barboşi avansează. Până acum s-au derulat lucrări de pregătire a terenului, s-au amplasat majoritatea piloţilor foraţi (90%) şi se lucrează pentru stabilizarea taluzului unde se vor face şi plantări, informează Primăria municipiului Galaţi.

„Punem în valoare situl arheologic care poate deveni un veritabil obiectiv în circuitul turistic, mai ales că vom avea şi un muzeu de sit. Este pentru prima dată când se derulează lucrări în acest scop şi, mai mult, am reuşit să atragem fonduri europene”, a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Lucrările aferente obiectivului constau în: lucrări de conservare-restaurare vestigii arheologice antice şi interbelice; construire structuri de protecţie a vestigiilor arheologice - permanente şi temporare şi construire Muzeu de sit cu punct de informare; amenajări exterioare pentru acces la monumentul istoric - drum acces sit, alei de circulaţie pietonală; amenajări pentru sugestii configuraţii istorice - trasee fortificaţii, circulaţii antice, prelucrări ale terenului - ramblee circulaţii pietonale, împrejmuire, balustrade şi plantaţii; lucrări pentru iluminat exterior arhitectural şi peisagistic; lucrări de protejare a taluzurilor - protecţie antierozională.

Pentru contractul de execuţie a lucrărilor la obiectivul „Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina, Barboşi”, oferta declarată câştigătoare a fost cea depusă de Rovis Lider SRL Galaţi. Valoarea contractului încheiat în luna noiembrie a anului trecut este de 18.598.716,01 lei cu TVA, iar durata acestuia este de 24 de luni.

Obiectivul general al proiectului vizează conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale, în vederea impulsionării dezvoltării locale. Obiectivele specifice ale proiectului au în vedere: restaurarea şi conservarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanţare; dotarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi, în termen de doi ani de la semnarea contractului de finanţare; punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi la finalizarea implementării proiectului.

Reamintim că municipiul Galaţi are calitatea de beneficiar al finanţării proiectului Punerea în valoare a sitului arheologic Tirighina-Barboşi, cod SMIS 119952, în cadrul Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”, apelul de proiecte POR/2017/5/5.1/SUERD/1. Valoarea totală a proiectului este de 22.328.395,39 de lei, din care contribuţia de la bugetul local este de 13.745.249,61 de lei.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Citeşte şi Contract de lucrări semnat pentru restaurarea sitului arheologic Tirighina-Barboşi

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu