Bibliotecarii îşi sărbătoresc activitatea dar şi slova scrisă

Miercuri, 23 Aprilie 2014 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“(BVAU) Galaţi invită publicul să participe la o serie de manifestări, desfăşurate până pe 25 aprilie, prilejuite de Ziua Bibliotecarului în România (23 aprilie), care coincide la nivel internaţional şi cu Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor. Evenimentul are loc, deloc întâmplător, în aceeaşi zi cu una dintre cele mai mari sărbători ortodoxe, Sf. Gheorghe.
Aşa cum ne-a obişnuit în fiecare an, şi în 2014, BVAU împreună cu filiala Galaţi a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi filiala Galaţi a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor din România (ABR) a pregătit un program bogat de activităţi în "săptămâna naţională a bibliotecilor" eveniment cultural de marcă organizat la nivel naţional.
Directorul bibliotecii "V.A.Urechia", prof. Ilie Zanfir ne-a declarat că se vor desfăşura manifestări dintre cele mai diverse: "Avem pregătită o serie de expoziţii tematice, la sediul bibliotecii sau la filialele din teritoriu. Şi aş aminti aici cea dedicată marelui dramaturg şi poet englez William Shakespeare, organizată de filiala nr.2 Paul Păltânea. Din 22 aprilie am demarat campania de voluntariat - Bibliotecar pentru o zi! - dedicată activităţii noastre. Iniţiem, de asemenea, pe parcursul unei întregi zile (24 aprilie) câteva dezbateri tematice, la filialele noastre, dar şi o întrunire profesională la sediul rectoratului Universităţii Dunărea de Jos". La finalul manifestărilor, vineri pe 25 aprilie, are loc consfătuirea anuală a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judeţul Galaţi.

Activitatea de bibliotecar, sub deviza "Lectură pentru toţi"

Aceasta perioadă este, aşa cum susţin şi ceilalţi reprezentanţi ai BVAU „un bun prilej pentru a informa publicul larg dar şi autorităţile administraţiei publice, dacă mai eranevoie, despre serviciile şi facilităţile pe care le oferă şi, mai ales, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii modernizării activităţii de bibliotecar în vederea satisfacerii cerinţelor de informare, cultură şi educaţie ale utilizatorilor“.
Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, la 23 aprilie, "Ziua Internaşională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor", având drept scop promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii, încurajarea şi stimularea lecturii, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte şi lectură. Deviza acestei sărbători mondiale este "Lectură pentru toţi".
Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor comemorează moartea, în aceeaşi zi, a aceluiaşi an (23 aprilie 1616) a trei mari scriitori ai lumii: unul britanic - William Shakespeare, unul spaniol - Miguel de Cervantes şi Inca Garcilaso de la Vega, sciitor peruan de origine spaniolă.
Anul acesta marea sărbătoare a cărţii este umbrită de decesul scriitorului columbian Gabriel García Márquez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru nuvelă şi proză scurtă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu