Blocul G8 din cartierul Micro 18 intră în reabilitare cu fonduri europene

Miercuri, 17 Ianuarie 2018 15:07
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

”Creşterea performanţei energetice a blocului de locuinţe G8 aferent Asociaţiei de Proprietari nr. 360A ”Emanuel” din municipiul Galaţi” este proiectul finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 şi lansat de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu împreună cu echpa de implementare. Prin intermediul finanţării europene obţinute se doreşte creşterea performanţei energetice a celor 41 de apartamente ale blocului G8 din cartierul Micro 18, cu efecte favorabile asupra calităţii mediului ambiental şi a sănătăţii locuitorilor, prin reducerea cu minim 40% a consumurilor pentru încălzire şi scăderea sub 90 kW/m2/an a energiei consumate. Valoarea totală eligibilă a contractului este de 920.473,46 lei, din care 60% sunt fonduri nerambursabile, iar 40% reprezintă contribuţia municipiului Galaţi şi contribuţia asociaţiei de proprietari. Contractul de finanţare a fost semnat pe data de 25.10.2017, iar perioada de implementare a proiectului este de 16 luni de la data semnării.
”Mă bucur că suntem la momentul în care putem prezenta primul proiect semnat pe POR. Am spart gheaţa. Sper să urmeze şi multe altele, imediat după, avem garanţia că vor şi urma. Râd cu un ochi şi plâng cu altul. Sunt bucuros de faptul că Galaţiul e unul dintre puţinele municipii care se duce şi pe zona aceasta de fonduri europene, pentru că până în momentul de faţă din informaţiile pe car le avem noi, pe ADR Sud-Est, cred că doar Focşaniul a mai depus ceva în sensul acesta şi anume a anvelopării blocurilor.(...) Am speranţa că vom închide prima parte cu aproximativ 19 blocuri care să intre într-o reabilitare totală. Plâng cu celălalt ochi, că există fonduri, dar nu există doritori de a le atrage. Până în momentul de faţă avem 19 potenţiale blocuri care urmează să intre în reabilitare, sau întâi semnarea contractului şi ulterior începerea procedurilor de achiziţie şi reabilitare efectivă a blocurilor. Am avut campanii toată vara în vederea conştientizării atât a cetăţenilor cât şi a preşedinţilor de asociaţii legat de avantajele pe care le reprezintă o astfel de investiţie. (...) Ne lovim în zona aceasta de contribuţia, cea de 25% prin care cetăţenii sau cu care cetăţenii ar trebui să vină cotă parte la acest proiect şi încercăm să o reducem în zona de 3% maxim 5%. Mai există şi alte municipalităţi care au reuşit lucrul acesta, nu văd de ce noi nu am reuşi. Sper ca la şedinţa din luna februarie să putem veni în faţa consilierilor locali cu un astfel de proiect”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
Lucrărire prevăzute pentru reabilitare, în cadrul acestui proiect, sunt anveloparea clădirii, termoizolarea intradosului la casa scării, schimbarea tâmplăriei cu profile din PVC culoare albă, cu geamuri termoizolante, înlocuirea liftului de persoane existent care va fi dotat cu senzor sonor pentru sosire, pentru închiderea şi deschiderea uşilor, pentru anunţarea etajului de oprire şi panou tactil limbaj Braille.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu