Brazii de Crăciun ai gălăţenilor devin îngrăşământ Recomandat

Marți, 07 Ianuarie 2020 14:32
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

După ce au împodobit casele şi au fost personaje principale ale sărbătorilor de iarnă, brazii de Crăciun îşi pierd strălucirea şi ajung acum la gunoi. Numai că la Galaţi, după ce sunt aruncaţi la gunoi povestea brazilor continuă. Şi asta pentru că brazii ajung la staţia de sortare şi compostare a Ecosal, unde sunt transformaţi în compost natural, îngrăşământ bio pentru spaţiile verzi din oraş.

Angajaţii de la salubritate colectează separate brazii de resturile menajere, apoi brazii sunt transportaţi la staţia de sortare şi prelucrare bio achiziţionată de Ecosal Galaţi în cadrul unui program ISPA. După ce ajung la staţia de compostare, brăduţii fac primul pas spre transformare, ajung în maşina de tocat. După ce sunt tocaţi, brazii mai trec printr-un amplu proces, care durează aproximativ două-trei luni, până se transformă într-un produs bio ideal ca îngrăşământ. „Brazii ajung iniţial cu rolele în tocător, apoi se întind în brazde. Aceste brazde sunt întoarse şi udate săptămânal sau o dată la două săptămâni, apoi după două luni de zile are loc o fermentare anerobă, se ciuruieşte, şi rezultă compostul folosit în parcurile şi grădinile din municipiul Galaţi”, a explicat Bogdan Topală, staţia de sortare.

Compostul rezultat din tocarea brazilor este ulterior folosit pe spaţiile verzi din municipiul Galaţi. Ceea ce nu foloseşte municipalitatea pentru spaţiile verzi poate fi vândut către agricultorii interesaţi de un îngrăşământ bio, contra sumei de 175 de lei pentru o tonă. Circa 50.000 de brazi se estimează că ar fi ajuns în Galaţi în casele oamenilor, iar cea mai mare parte a acestora va fi recuperată din gunoaie şi transformată în compost.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu