Bricul „Mircea”, întâmpinat la Galaţi de mii de oameni (FOTO) Recomandat

Miercuri, 18 Septembrie 2019 13:14
Publicat în Eveniment

Mii de gălăţeni au fost de faţă, marţi, 17 septembrie 2019, când, după 80 de ani de la prima şi singura vizită în portul Galaţi, Nava-Şcoală „Mircea”, cea mai preţuită navă a Marinei Militare Române a acostat la Galaţi, la pontonul A.F.D.J. Galaţi, zona Palatului Navigaţiei. Anul acesta se împlinesc 80 de ani de când Nava-Şcoală „Mircea”, simbolul culturii şi tradiţiei marinăreşti, a intrat în serviciul Marinei Militare Române.

În acest context, în perioada 14 - 23 septembrie 2019, Nava-Şcoală „Mircea” efectuează un marş de instrucţie pe fluviul Dunărea, cu acostări în porturile Tulcea, Galaţi şi Brăila. La Tulcea, unde nava a acostat cu o zi mai devreme, au fost 1.000 de vizitatori pe oră, iar la Galaţi probabil vor fi mai mulţi. Dacă acum 80 de ani, Nava-Şcoală „Mircea” nu a putut acosta la Galaţi, acum atât geometria falezei cât şi posibilităţile tehnice s-au schimbat. „Sperăm ca scurta noastră şedere în portul Galaţi să aducă bucurie în sufletul tuturor gălăţenilor, care au ocazia să urce la bordul navei Mircea, o navă istorică, o navă care a făcut foarte multe mile în ultimii 80 de ani şi care a pregătit foarte multe generaţii, 70 de generaţii de ofiţeri, maiştri militari pentru Forţele Navale Române. Am pregătit cadeţi, şi acum avem la bord, în premieră după aproximativ 20 de ani, elevi de la Colegiul Naţional Al. I. Cuza care participă la acest marş”, a spus Mircea Târhoacă, comandant Nava-Şcoală „Mircea”.

Nava a fost botezată cu numele „Mircea” după numele domnitorului Mircea cel Bătrân, în timpul domniei căruia Ţara Românească a ajuns, pentru prima dată, la cea mai mare întindere teritorială, până la Marea Neagră. În premieră, după 20 de ani, la bordul navei învaţă marinari elevi de la Colegiul Militar Naţional Al. I. Cuza Constanţa. „Este o experienţă interesantă. Clar că mă gândesc la o carieră în domeniu. Cea mai mare provocare de când am urcat pe navă a fost răul de mare. Este o diferenţă destul de mare între a naviga pe Dunăre şi mare. Dunărea este liniştită în comparaţie cu marea”, a spus Mircea Darie, elev fruntaş.

Gălăţenii au urcat în număr mare pe navă şi toţi considerau că aşteptarea s-a meritat. Centrul de comandă, dar şi nava în ansamblul ei au fost admirate şi fotografiate de vizitatori. La Galaţi, Nava-Şcoală „Mircea” nu a mai ajuns de 80 de ani, din iunie 1939, aşa că interesul oamenilor era de înţeles. După ce va primi vizitatori şi astăzi, miercuri, 18 septembrie 2019, tot la Galaţi, joi, 19 septembrie 2019, nava îşi va încheia periplul pe Dunăre la Brăila. Despre programul de vizitare a navei puteţi citi în articolul „FOTO/VIDEO | Nava-şcoală „Mircea” a acostat la Galaţi (PROGRAMUL DE VIZITARE)”.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Articole similare: FOTO | După 80 de ani, BRICUL MIRCEA, va acosta din nou la GALAŢI

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu