Cantată alegorică la Sfântul Apostol Andrei

 
Miercuri, 25 Noiembrie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, la ora 19, „sala paşilor pierduţi“ a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi (holul mare al Universităţii) va răsuna de glasurile unui impresionant cor de 230 de persoane, alcătuit din membrii principalelor formaţii de gen din oraşul Galaţi. Se vor alătura invitaţiei corului Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ (care sărbătoreşte 20 de ani de la reînfiinţare) formaţiile corale ale Liceului de Arte (corul de fete condus de prof. Daniel Nistor şi corul de copii condus de prof. Ştefania Stamate), Corul Psaltic „Ortodoxia“ (coordonat de arhid. prof. Adrian Marin), Corul de copii „Allegria“ (condus de lect. univ. dr. Silvia Niţă), Corul „Camerata Juventus“ (pregătit de prof. Carmen Mihalcea, prof. Teodora-Ioana Bezman, prof. Gina Buruiană şi coordonat de lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi), Corul Teatrului Muzical (pregătit de dirijorul Daniel Nistor), Formaţia vocal-instrumentală „Kalofonis“ coordonată de protopsaltul Constantin Lupu, Corul Facultăţii de Arte şi Corul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, conduse de iniţiatorul şi coordonatorul acestui proiect, lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi. Solist va fi arhid. asist. univ. drd. Florin Bobei, iar recitator, actorul Lică Dănilă, student al Facultăţii de Arte din Galaţi. Evenimentul este o premieră absolută, intitulată „Cantată alegorică la Sfântul Apostol Andrei“, lucrare vocal-instrumentală pornind de la versurile lui Vasile Militaru şi Vasile Alecsandri, având ca resurse muzicale lucrări bizantine şi populare, tradiţionale şi culte, aparţinând lui Dimitrie Suceveanu, pr. Radu Antofie, arhid. Sebastian Barbu Bucur şi Eugen Dan Drăgoi. 

La pregătirea evenimentului au contribuit şi gălăţencele prof. Teodora Jaworski şi prof. Silvia Maxim, delegatele Corului Naţional de Cameră Madrigal, fondat de Marin Constantin. Cele două talentate artiste le-au împărtăşit elevelor de la Corul Camerata Juventus din experienţa de cânt în cadrul unor repetiţii pentru pregătirea Cantatei.

„Dorim ca strădania artiştilor implicaţi în acest proiect să fie un imbold de rugăciune pentru sufletul tinerilor decedaţi în tragicul accident de la Bucureşti şi, în acelaşi timp, o speranţă şi o mângâiere pentru părinţii, rudele şi prietenii tuturor celor aflaţi în suferinţă. În acest sens, spectacolul va debuta cu vernisajul unei expoziţii de icoane realizate de elevii secţiei de Patrimoniu din cadrul Seminarului Teologic din Galaţi. O parte din icoanele prezentate vor fi vândute în beneficiul familiilor greu încercate. Totodată, la ieşirea din spaţiul de defăşurare a evenimentului va fi amplasată o urnă pentru donaţii. Evenimentul se va încheia cu intonarea Imnului Naţional al României”, spune Eugen Dan Drăgoi. 

Intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul în locul de desfăşurare a evenimentului se va face cu începere de la ora 18.30.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu