Caravana donării de sânge a pornit în judeţul Galaţi Recomandat

Joi, 08 Iulie 2021 12:49
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criza acută de sânge din România a determinat conducerea Centrului Regional de Transfuzii să încerce metode alternative de atragere a potenţialilor donatori. Aşa a apărut ideea caravanei itinerante prin comune cu un cabinet ambulant ce conţine tot ceea ce e necesar pentru donarea de sânge. Partener a fost şi preşedintele Consiliul Judeţului Galaţi care a solicitat sprijinul primarilor din comune pentru promovare şi evident un spaţiu adecvat - citeşte şi Amplă campanie de donare de sânge în judeţul Galaţi.

Criza sângelui are mai multe explicaţii şi în general, aşa cum spun cei avizaţi, dar şi donatorii, totul se leagă de pandemie. De frica unei infectări, mulţi dintre donatorii tradiţionali din judeţ au întrerupt obişnuinţa de a merge la centru de donare, astfel încât în acest moment, din 80 de donatori pe zi, s-a ajuns la maxim 40. În acelaşi timp, după ce majoritatea spitalelor au fost blocate de infecţiile Covid, acum majoritatea pacienţilor amânaţi revin pentru rezolvarea problemelor. Pe lângă aceste aspecte se suprapune şi perioada de vară, cea a concediilor. „Presiunea pe centrele de transfuzii este foarte mare, de aceea am şi demarat cât de repede am putut aceste acţiuni, vor urma şi celelalte localităţi din judeţ. Este o presiune foarte mare, nu înţelegen nici noi de ce, mai ales pe grupe cu rh negativ. Am primit solicitări şi de la spitalele din jurul nostru, deoarece nu mai fac faţă“, a declarat Camelia Stoichiţescu, director Centrul Regional de Transfuzii Galaţi.

Prima oprire a caravanei a fost la Vânători. Primii veniţi la deschiderea cabinetului din Căminul Cultural din localitatea Vânători sunt donatorii care s-au bucurat că nu mai sunt nevoiţi să piardă o zi întreagă prin Galaţi. Toţi recunosc că pandemia le-a blocat drumurile la centru şi că distanţă şi deplasarea reprezintă un disconfort. Costel Manolache, primarul comunei, este şi el donator şi a venit printre primii. Acesta recunoaşte că a fost luat cam pe nepregătite şi nu a avut timp pentru popularizarea acţiunii, dar speră că vestea să se ducă rapid pe toate uliţele. Acum s-au grăbit să vină în întâmpinarea nevoii de sânge a celor de la centru, dar vor mai organiza astfel de acţiuni. Caravana donării va trece prin toate comunele gălăţene.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu