CEDO ia statul român la întrebări cu privire la perioada de arest a fostului deputat Mihail Boldea Recomandat

Sâmbătă, 16 Iunie 2018 09:30
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a început procedurile de examinare preliminară a cererii înaintate de fostul deputat Mihail Boldea cu privire la perioada de aproape 2 ani de zile în care acesta a fost arestat preventiv, adică perioada cuprinsă între 27 martie 2012 şi 22 noiembrie 2013. CEDO a solicitat agentului guvernamental al României o serie de informaţii cu privire la procesele în care a fost inculpat fostul deputat Mihail Boldea, care are ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, proces care încă nu a fost finalizat până în prezent.
În opinia Curţii, ”Reclamantul se plânge, în temeiul articolului 5 din Convenţie, că măsura a durat nejustificat de mult şi nu a fost susţinută de motive suficiente din partea instanţelor naţionale. Reclamantul se plânge şi de faptul că autorităţile naţionale competente nu au manifestat o diligenţă deosebită în desfăşurarea procedurilor, întrucât instanţele au început audierea inculpaţilor în aprilie 2013, la mai mult de zece luni de la emiterea acuzaţiei, şi au amânat şedinţele de judecată pentru nerespectarea prezenţei în instanţă a inculpaţilor aflaţi în custodie”.
În articolului 5 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, la care Curtea face referire se arată: ”În tot cursul procesului penal este garantată libertatea persoanei. Nicio persoană nu poate fi reţinută, arestată sau privată de libertate în alt mod şi nici nu poate fi suspusă vreunei forme de restrângere a libertăţii decât în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege. Dacă cel împotriva căruia s-a luat măsura arestării preventive sau s-a dispus internarea medicală ori o măsură de restrângere a libertăţii consideră că aceasta este ilegală, are dreptul, în tot cursul procesului penal, să se adreseze instanţei competente, potrivit legii. Orice persoană care a fost, în cursul procesului penal, privată de libertate sau căreia i s-a restrâns libertatea, ilegal sau pe nedrept, are dreptul la repararea pagubei suferite, în condiţiile prevăzute de lege”.
În cazul în care CEDO îi va da dreptate lui Mihai Boldea, statul român va fi bun de plată.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu