Centura Galaţiului, pe repede înainte

Joi, 15 Martie 2018 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce zilele trecute Consiliul Local Galaţi s-a reunit în şedinţă extraordinară pentru a aproba două proiecte de hotărâri privind însuşirea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Galaţi şi inventarul parţial al bunurilor care alcătuiesc domeniul privat al municipiului Galaţi, miercuri 14 martie 2018, iniţiatorul proiectului modernizării şi extinderii centurii ocolitoare a municipiului Galaţi, respectiv Consiliul Judeţean, s-a reunit pentru a acorda un vot favorabil pentru încă o etapă în vederea realizării proiectului. Practic, a fost o completare a unui proiect de hotărâre votat de aleşi în luna decembrie a anului trecut, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi procedurii de expropriere.
”Direcţia de Dezvoltare Nord-Vest s-a mişcat foarte repede şi, aşa cum ne-am dorit, şi ne dorim cu toţii, centura ocolitoare a Galaţiului este o prioritate şi a intrat încă de la sfărşitul lui ianuarie 2018 în verificări. Acum ne-a venit o a doua serie de clarificări pe care trebuie să le depunem până vineri,16 martie 2018, şi de aceea a fost nevoie să facem o completare la hotărârea de Consiliu Judeţean din decembrie 2017. Practic ne asumăm că cele două porţiuni sau cele două tronsoane de drum municipal vor fi reabilitate. Suntem pe drumul cel drept ca şi punctaj, centura are peste 80 de puncte, ca să fie eligibilă trebuie peste 50 de puncte. În momentul de faţă nu avem nici un drum judeţean depus pe SUERD (Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării - n.r.) care să aibă un punctaj atât de mare ( ..) ceea ce ne îndreptăţeşte să spunem că va fi un proiect care va avea şi finalitate şi va fi implementat”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea.

Un răspuns cert până la finalul lunii iunie

Potrivit, declaraţiilor lui Costel Fotea, în următoarea perioadă se va deplasa o comisie din partea Direcţiei de Dezvoltare Nord - Vest care va face verificări în teren. ”În momentul de faţă centura este declarată eligibilă. Faptul că noi am răspuns la clarificările lor pe care le-au cerut în momentul de faţă, Comisia de Evaluare nu are nici un motiv să zică că această centură nu este eligibilă sau că nu ar trebui să intre în contractare. Va mai fi o fază când, din partea Direcţiei de Dezvoltare Nord - Vest, se va deplasa o comisie în teren şi va face o evaluare. În momentul de faţă din punct de vedere al eligibilităţii este eligibilă. Până la sfârşitul lunii iunie va fi răspunsul final, sper că acest răspunsul cert să vină mult mai devreme.

Cine va face exproprierile

Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi estimează că le va plăti gălăţenilor pentru terenuri, anexe şi case până la şase milioane de lei, însă procedura de expropriere va fi demarată numai după semnarea contractului de finanţare.
”Nu vom intra la exproprieri până nu avem contractul semnat cert şi ferm. Vreau să fac o menţiune: acele gospodării, imobile, societăți comerciale care-și desfăşoară activitatea economică, au fost evaluaţi şi vor fi evaluaţi în continuare de către o firmă de specialitate, pentru că astfel de exproprieri, trebuie făcute conform legii. Nu ne jucăm cu astfel de lucruri”.
Potrivit preşedintelui CJ, oamenii nemulţumiţi sau cărora nu le convine valoarea pot face contestaţie, după care se pot face reevaluări, pot ajunge chiar şi în instanţă. ”La ora actuală avem conturată o sumă pentru despăgubiri că altfel nu puteam depune proiectul dacă nu aveam configurată această sumă de despăgubiri, din câte ştiu este 5,8 - 6 milioane de lei, dar este o sumă pe care ne-a indicat-o expertul în primă fază pentru a depune proiectul. Este clar că acolo unde sunt oameni nemulţumiţi sau cărora nu le convine valoarea pot face contestaţie, pot face reevaluare, pot ajunge chiar şi în instanţă, dar cert este că suma pe care am depus-o şi cei 10 % din valoarea eligibilă este îndestulătoare pentru toate casele de pe centură”.

Lista imobilelor afectate de coridoarele de expropriere, identificate şi vizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi cuprinde 55 de exproprieri, cu suprafeţele de teren şi sumele aferente. Modernizarea şi extinderea centurii va avea următoarea rută: intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cu ieşire în b-dul Coşbuc, apoi va continua pe străzile Al. Măcelaru şi Traian, sensul giratoriu, continunând pe str. Macului, str. Tunelului cu ieşire în DN 2B spre Giurguleşti.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu