Coronavirus, noi măsuri de prevenire și asigurare. 81 de gălățeni sunt izolați în case Recomandat

Miercuri, 26 Februarie 2020 18:21
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Frontierele de est ale României, una dintre acestea fiind și la Galați, pot fi tranzitate de persoane care au venit din zona de focar din Italia, dar au ajuns întâi cu avionul în Republica Moldova sau Ucraina și apoi vin spre România. De aceea și la zonă de frontieră trebuie luate măsuri speciale. „La nivelul județului Galați sunt două puncte rutiere de trecere a frontierei la Galați și Oancea, dar și punctele de trecere a frontierei Galați portuar și Galați feroviar. Măsurile speciale luate vizează cele două puncte rutiere de trecere a frontierei, dar și punctul de trecere Galați portuar. Pentru protecția personalului acesta are în dotare măști, mănuși și substanță dezinfectantă. La nivelul punctelor s-au pus la dispoziție spații pentru personalul medical din partea DSP Galați. Sunt adresate întrebări participanţilor la trafic cu scopul de a identifica pe cei care vin din acele zone. Apelurile făcute și de la nivel central, dar și din partea noastră merg pentru responsabilizarea cetățenilor pentru a combate acesată situație. Pot există și situații de cetățeni români sau cu ambele cetățenii care să aterizeze pe aeroportul din Chișinău și sunt dispuse aceleași măsuri la intrarea în țară“, a explicat George Secuianu, șeful STPF Galați.

Pe lângă asigurarea frontierelor din punctul de vedere al protejării personalului, al trierii și monitorizării călătorilor, la nivelul Prefecturii Galaţi și al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au luat şi alte măsuri tot în contextul epidemiei de coronavirus. „Am început să elaborăm o comunicare către toate persoanele care vor veni din străinătate în România să înțeleagă implicațiile nedeclarării la intrarea în țară a locului de plecare precum și a locului de ședere în România. Totodată am arătat și care sunt sancțiunile cu privire la nerespectarea dispozițiilor Comitetului Naţional pentru Situații de Urgență. O dispoziție este legată de faptul că s-a decis ca toate persoanele care vin dintr-o zonă afectată de coronavirus trebuie să între în izolare la domiciliu 14 zile. Le aducem la cunoștință și care sunt implicațiile contravenționale și penale ale nerespectării acestor decizii. Decidem în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență ca prin primarii din județul Galați să se convoace local comitetele locale pentru situații de urgență pentru identificarea tuturor persoanelor care au venit din zona de focar a coronaviruslui. Reamintim că este foarte important ca persoanele care vin în țară din zona afectată să declare cu exactitate locul din care vin. Dacă nu fac asta în primul rând își pun în pericol sănătatea și expun și membrii familiei. În al doilea rând falsul în declarații este o infracțiune și totodată refuzul de a se izola la domiciliu, în momentul de față, constituie infracțiune și este incriminată de codul penal, este vorba despre infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor“, a precizat prefectul județului Galaţi, Gabriel Avrămescu.

Prefectul a mai amintit și faptul că potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situaţii de Urgenţă cei veniţi din zonele afectate de coronavirus din Italia trebuie să se izolaze la domiciliu 14 zile împreună cu familiile alături de care domiciliază. Vor fi monitorizați de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) și dacă prezintă simptome ale bolii vor anunță autorităţile pentru luarea măsurilor necesare. Pentru perioada de autoizolare se vor acorda concedii medicale. „Toate persoanele care trebuie să se autoizoleze vor primi notificarea emisă de Comitetul pentru Situații de Urgență. Sunt acolo și numerele de telefon unde pot suna dacă prezintă simptome ale bolii sau o problemă de sănătate. În acest moment în județul Galați sunt izolate la domicilii 81 de persoane, este vorba despre persoane sosite din zonele de focar, dar și de membrii familiilor acestora“, a precizat dr. Liliana Moise, director DSP Galați. Cei aflați în izolare la domiciliu pot suna dacă au probleme de sănătate la numerele de telefon 0755.119.171 sau 0236.463.704, unde le va răspunde un epidemiolog. Totodată cei aflați în izolare trebuie să răspundă telefoanelor de monitorizare date de către reprezentanții DSP Galați.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu