De joi, patru zile de folclor internaţional

Joi, 13 August 2015 00:30
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zilele acestea, Galaţiul a devenit centru important atât regional-european cât şi internaţional. Asta datorită multitudinii de manifestări cultural artistice derulate prin Centrul Cultural "Dunărea de Jos" şi la care participă delegaţii de peste mări şi ţări. Astfel, după un reuşit Festival Internaţional de Fanfare, CCDJ are pregătit, pentru acest weekend, Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", manifestare ajunsă deja la a X-a ediţie, cu tradiţie şi recunoaştere internaţională. Potrivit conduceriii CCDJ, Festivalul este înscris de mai mulţi ani în Calendarul Internaţional de Organizare a Festivalurilor de Folclor - CIOFF, ceea ce înseamnă că premiile vor fi mai mult simbolice, deoarece nu există un comitet de jurizare a trupelor, ci doar o comisie de evaluare a organizatorilor. Aceasta mai presupune că are un format prestabilit, în care se pot înscrie trupe şi ansambluri specifice din întreaga lume. Anul acesta la Galaţi sunt prezente 9 ansambluri folclorice străine, din: Canada, Coreea de Sud, Cipru, Italia, Moldova, Muntenegru, Serbia, Slovacia, Ucraina, la care se adaugă cel din România. Trebuie precizat că participarea la festival a ansamblului din Ucraina a fost pusă sub semnul întrebării până în ultimul moment, din cauza situaţiei dificile de acolo. Din acest motiv, ansamblul care trebuia să participle iniţial şi-a declinat prezenţa, însă Ucraina tot va fi reprezentată la Galaţi, prin Ansamblul Academic de Dans “Sonechko”, din localitatea ucraineană Jitomir.  

Dată fiind şi prezenţa pe listă a unor ansambluri din sudul Basarabiei, managerul CCDJ Galaţi, Sergiu Dumitrescu, a subliniat că, probabil, "Mica Unire" se înfăptuieşte la Galaţi, până cea mare va avea loc efectiv, referindu-se la unirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului şi la faptul că acum românii cu dublă cetăţenie pot călători prin vamă doar cu buletinul. Cu această ocazie el a prezentat şi directorul de festival, în persoana artistului Ion Chiciuc, de peste Prut, care este şi coordonatorul Ansamblului "Doina Covurluiului", al CCDJ Galaţi, ce va reprezenta ţara noastră pe scenă. 

Festivalul se va lansa efectiv joi, 13 august, de la ora 19.00, pe scena de pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde organizatorii pun, gratuit, la dispoziţia spectatorilor, peste 1.000 de scaune. Până duminică inclusiv, în fiecare seară, între orele 19.00 şi 23.00, pe scenă vor urca câte trei ansambluri folclorice şi vor încânta spectatorii cu evoluţia lor. Potrivit organizatorilor, spectacole folclorice se vor ţine şi în alte două locaţii din municipiu: pe Faleza Dunării şi în Grădina Publică, la foişoare, astfel încât un număr cât mai mare de gălăţeni să beneficieze de muzică şi dans de calitate. De asemenea, pe 15 august, de Ziua Sf. Marii, ansamblurile folclorice prezente în festival vor evolua şi în alte trei localităţi din judeţ, care şi-au arătat disponibilitatea să susţină organizarea spectacolelor: comunele Fârţăneşti şi Valea Mărului şi municipiul Tecuci. Trebuie remarcate eforturile iniţiatorilor de festival în organizarea acestuia, în condiţiile în care vor fi prezenţi aproape 400 de profesonişti ai cântului şi dansului folcloric mondial. 

Conform programului, în prima zi de festival, joi, 13 august, vor urca pe scenă ansamblurile “Crvena Stijena” – Muntenegru, “Pasian di Prato” – Italia şi “Choi Sun Dance” – Coreea. 

Vineri, 14 august, vor concerta “Hora Mare” – Moldova, “Knahinka” – Slovacia şi “Kostolac”- Serbia

Sâmbătă, 15 august, e rândul celor de la “Digem Folk Dance Group” – Cipru, “La R’voyure” – Canada şi “Sonechko” – Ucraina, iar duminică vor participa toate ansamblurile la gala laureaţilor. 

În afara festivalului, organizatorii au pregătit şi recitaluri cu invitaţi de seamă. Astfel, joi, 13 august, de la ora 22.00, va avea loc spectacolul “La horă de hramul satului” al Centrului Cultural Dunărea de Jos, vineri, 14 august, de la ora 21.00, spectacolul susţinut de Ansamblul artistic “Olympos” al comunităţii elene din Galaţi şi de la ora 21.40 – recital Veta Biriş, iar sâmbătă, 15 august, de la ora 21.00, recital APPC “Kalofonis” - Galaţi (formaţie de muzică veche) şi de la ora 21.40, recital Floarea Calotă  

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu