Direcţia de Sănătate Publică Galaţi avertizează gălăţenii asupra gripei Recomandat

Miercuri, 07 Noiembrie 2018 16:05
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a confirmat că la ultima raportare a situaţiei epidemiologice din judeţul Galaţi a reieşit că afecţiunile respiratorii de sezon, viroze şi pneumonii, sunt în scădere faţă de acum două săptămâni. Nu este nici un caz de gripă la nivelul judeţului până acum, dar specialiştii DSP Galaţi avertizează populaţia asupra acestei boli.

"Există o serie de virusuri care circulă în această perioadă a anului şi care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară. Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. Simptomele unei viroze respiratorii datorate altor tipuri de virusuri decât virusurile gripale sunt debutul mai lent al bolii, începe uşor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap, cât şi după evoluţia mai uşoară a bolii. Gripa se transmite uşor de la om la om pe cale aeriană direct, tuse sau strănut, sau indirect, prin obiecte proaspăt contaminate - batistă, prosop, veselă, de la omul bolnav la omul sănătos datorită condiţiilor favorizante, cum ar fi aglomerările urbane, colectivităţile de copii şi adolescenţi", a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă este recomandat să evitaţi aglomerările umane şi contactul cu persoanele bolnave. Este indicat spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului şi venirea în contact cu persoane bolnave. Persoana bolnavă trebuie izolată de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic. Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv. Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an.

În ceea ce priveşte situaţia afecţiunilor respiratorii, 2.008 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii la ultima raportare faţă de 3.117. Categoria de vârstă cea mai afectată de viroze este cea de la 4 la 15 ani unde s-au înregistrat 622 de cazuri faţă de 1.072 săptămâna trecută. Numărul persoanelor internate din cauza complicaţiilor virozelor respiratorii a scăzut de la 81 la 59 de cazuri. Şi numărul gălăţenilor diagnosticaţi cu pneumonie a scăzut în ultima săptămână de raportare faţă de cea anterioară, de la 217 la 173 de cazuri. Cei mai afectaţi de pneumonii sunt copiii, cu vârste cuprinse între 2 şi 4 ani. Numărul internărilor cauzate de complicaţiile apărute la pneumonii a scăzut la 53 faţă de 70, acum două săptămâni.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu