Directoare suspendată după ce a demascat abuzuri împotriva copiilor

Vineri, 04 Aprilie 2014 17:19
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O fostă directoare a Centrului nr. 3 pentru copii cu dizabilităţi acuză Direcţia Generală de Protecţie a Copilului Galaţi că, după ce a dezvăluit o serie de abuzuri comise împotriva copiilor, a fost suspendată. Motivul suspendării, susţine fosta directoare, ar fi că a folosit mijloace de înregistrare pentru a dovedi abuzurile. Iata ce conţin câteva dintre înregostrările audio: „Fă, taci! Taci că te bat! Nu mai ţipa! […] Vrei să scoţi sufletul din mine, curva dracului!”. Uneori, copiii erau şi bătuţi. „I-am dat o palmă în cap şi nu a tăcut. I-am dat şi cu lingura în cap şi nu mai tăcea”, i se „plângea” unei colege una dintre infirmierele centrului. Pe alte înregistrări se aude clar cum copiilor care ţipă li se dau palme.
Abuzurile comise de personalul de îngrijire au fost deconspirate de fosta directoare a centrului, Mioara Gheorghiu. Cum abuzurile nu se petreceau de faţă cu ea, dar le-a aflat de la copii, directoarea a înregistrat angajatele centrului în lipsa ei, cu un sistem de înregistrare audio tip stick. Culmea este că, după ce s-a dus la superiorii ei din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, a fost suspendată şi va fi dată afară deoarece a folosit mijloace de înregistrare ilegale. Asta chit că aceste mijloace au reprezentat piatra de temelie a unei anchete care a ajuns acum pe masa poliţiştilor şi procurorilor gălăţeni. „Prima oară, în octombrie, o fetiţă care are 12 ani şi a fost dusă la Fundeni deoarece suferise o fractură, dar a avut şi complicaţii renale deoarece nu a fost bine îngrijită, mă implora să o las la Bucureşti în spital. Stând de vorbă cu ea, cu greu am aflat la ce abuzuri emoţionale şi fizice erau copiii supuşi. Erau loviţi cu palmele sau lingurile, unii erau chiar legaţi şi erau abuzaţi şi verbal, şi emoţional. Cum nu aveam dovezi, mi-am luat singură un sistem audio de înregistrare. Am reuşit să strâng dovezile incriminatoare. Când am chemat angajaţii şi le-am pus înregistrările, trei dintre ei s-au recunoscut, s-au ridicat şi au plecat. Când am anunţat şi în scris şi cu probele audio ce am descoperit, la şefii mei de la Direcţia de Protecţie a Copilului Galaţi, am fost suspendată. Asta pe motiv că am folosit mijloace de înregistrare ca la poliţie şi care, spun ei, erau ilegale. Numai că aceia care fac rău copiilor încă mai există în centru. Cine îi apară pe cei mici?”, spunea Mioara Gheorghiu, fosta directoare a Centrului nr. 3 de îngrijire pentru copii cu dizabilităţi din cadrul DGASPC Galaţi. Fosta directoare s-a adresat unei avocate pentru a o ajuta să facă cunoscută povestea. „Este vorba aici de nerespectarea procedurilor Legii 272/2004 privind protecţia drepturilor şi intereselor copiilor instituţionalizaţi”, a precizat avocata Carmen Bordei.

„Nu avea voie să facă înregistrarea”

Directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, recunoaşte că au fost anunţaţi de aceste abuzuri şi că, în urma lor, o infirmieră dar şi fosta directoare, cea care a demascat totul, au fost date afară. „Noi am dat-o afară pentru abuz emoţional pe infirmieră, iar pe fosta directoare am suspendat-o deoarece nu avea voie să folosească aceste mijloace de înregistrate ilegale. Da, de la înregistrări am pornit şi noi, dar nu avea voie să le facă. A fost însă doar unul dintre punctele de  de plecare. Ea, ca directoare, putea să ia măsuri pentru a preveni asta. Şi din cauza asta e suspendată. Pentru a putea fi montat acest system, era nevoie de autorizaţii de la o anumită autoritate. Există o lege de protecţie a datelor cu caracter personal. Doamna Gheorghiu nu-l avea şi ca atare nu putea monta acest sistem. Păi, de abuzuri aflam, dacă doamna Gheorghiu ni le relata”, a spus directorul adjunct al DGASPC Galaţi, Ciprian Groza, confirmând astfel atât veridicitatea înregistrărilor, cât şi cauza suspendării directorului care a dezvăluit abuzurile.
„La nivelul IPJ Galaţi s-a primit o plângere din partea DGASPC Galaţi privind cele două persoane. Plângerea a ajuns la procurori”, a precizat Bogdan Cojocaru, din cadrul IPJ Galaţi.
Din păcate, nu se poate spune că acum la Centrul nr. 3 copiii sunt în siguranţă, atâta vreme cât se aud pe înregistrări vocile a trei persoane care comiteau abuzuri, însă doar una e dată afară.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu