Expoziţie în memoria regelui Mihai I, la Galaţi

Vineri, 15 Decembrie 2017 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În aceste zile de doliu naţional gălăţenii pot vizita gratuit şi mulţi deja au şi făcut-o, expoziţia "Artă şi ceremonial la mesele regale". Sunt expuse 270 de piese de colecţie din argint, porţelan sau cristal, toate folosite în mod cotidian de familia regală de-a lungul timpului, inclusiv de regele Mihai I, la mese.
"În expoziţie se află şi tacâmuri folosite sigur şi de regele Mihai I la Peleş, Pelişor sau la Palatul Regal. În plus, vizitatorii pot vedea şi două tablouri care îi reprezintă pe regele Carol I şi regina Elisabeta, tablouri executate în anul 1895 de către un pictor francez, pentru aniversarea a 30 de ani de domnie şi odată cu inaugurarea podului peste Dunăre", a precizat preotul Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei şi Spiritualităţii Creştine din Galaţi. Piesa de bază a colecţiei este un serviciu de tacâmuri din secolul 19. Acesta este pictat manual, fiecare piesă având alt model, şi este din argint suflat cu aur.
Expoziţia este deschisă în sediul muzeului care a fost înainte sediul Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, acolo unde casa regală a României avea un apartament special, amenajat pentru vizitele în Galaţi. În 1906 s-a construit şi închis un balcon special pentru familia regală. Ultima vizită a mnembrilor casei regale la actualul palat arghiepiscopal a avut loc în aprilie 1906 când s-a pus piatra de temelie a Catedralei. Gălăţenii, elevii, dar şi mai ales vârstnici, au admirat colecţia. Mulţi au fost atraşi de eleganţa şi farmecul obiectelor expuse dar şi-au amintit şi de povestea tragică a ultimului rege al României. "A fost un rege bun care ne-a iubit chiar dacă era în exil", a spus una dintre vizitatoare. Expoziţia poate fi văzută până pe data de 10 martie 2018.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu