Fetiţă de 1 an şi 6 luni salvată în ultima clipă din apele Dunării Recomandat

Luni, 29 Iunie 2020 10:58
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O copilă în vârstă de 1 an şi 6 luni, care se afla cu familia pe Insula Cailor, în zona Cotul Pisicii, a ajuns în apă, într-un moment de neatenţie a celor din jur. Fata se juca într-o piscină gonflabilă la circa doi metri de malul apei, reiese din ancheta poliţiştilor. De cum a intrat în apă, fluviul a luat copila, dar tatăl a reuşit să o scoată la mal. Pe mal, odată adusă, lumea în jur a început să strige după cineva care să ştie tehnici de resuscitare. Un gălăţean, ofiţer la penitenciarul Brăila, dar specialist în managementul situaţiilor de urgenţă, cunoştea aceste tehnici.

„Am început să îi fac masaj cardiac, cred că a durat aproximativ o oră, sincer am pierdut noţiunea timpului, până la venirea echipajului SMURD, cu elicopterul, am continuat masajul cardiac şi pe timpul în care doamna doctor şi doamna asistent au încercat să o intubeze, să o stabilizeze. La un moment dat, când am ajuns acolo, ea începea să fie un pic vânătă la faţă, dar continuând masajul şi încercând să îl facem cât mai corect ea a început să prindă un pic de culoare, o simţeam la masaj că începea să respire“, povesteşte Valentin Ganea, cel care, având şi el un bebeluş acasă, spunea că în tot acest timp s-a rugat ca micuţa pe care încerca să o salveze să nu moară.

În cele din urmă copila a fost intubată şi stabilizată de echipajul elicopterului SMURD care a ajuns în zona greu accesibilă şi transportată la Spitalul de Copii din Galaţi. Medicii spun că intervenţia bărbatului care i-a acordat primul ajutor a fost salvatoare. „Fetiţa este într-o stare stabilă în momentul de faţă, echilibrată respirator, detubată, respiră spontan, în schimb din punct de vedere neurologic nu este o stare generală bună, se pare că hipoxia prelungită va lăsa sechele neurologice. Dacă nu intervenea acea persoană existau şanse foarte mari ca până la ajungerea echipajelor specializate copilul să fi fost decedat“, a explicat dr. Iuliana Moraru, director medical, Spitalul de Copii Galaţi.

Poliţiştii de la Transporturi Navale au anchetat incidentul. „Din primele cercetări se pare că, într-un moment de neatenţie al părinţilor, fetiţa ar fi intrat în Dunăre fiind găsită imediat la aproxmativ 20 de metri de locul în care se juca, până la sosirea elicopterului SMURD i-au fost aplicate manevre de resuscitare de către un bărbat aflat în zonă“, a precizat cms. şef Gabriela Costin, IPJ Galaţi. În acest caz s-a deschis dosar penal pentru infracţiunea de vătămare corporală din culpă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu