Firmele de construcţii şi service-urile auto din Galaţi, luate la puricat de ITM Recomandat

Vineri, 29 Mai 2020 12:12
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au desfăşurat, în perioada 18-23 mai 2020, acţiuni de control la angajatorii care desfăşoară activitatea în domeniile construcţii şi întreţinerea şi repararea autovehiculelor.

Astfel, în domeniul relaţiilor de muncă obiectivul principal a fost identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfăşoară activităţi în domeniile mai sus menţionate, a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă.

Au fost efectuate 48 acţiuni de control, inspectorii de muncă constatând că un număr de 4 angajatori au utilizat muncă nedeclarată. Au fost identificate 13 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, astfel: o persoană depistată la muncă fără contract individual de muncă; 2 persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat; 10 persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parţial.

Au fost aplicate amenzi în valoare de 163.000 lei, iar pentru neconformităţile constatate au fost dispuse 57 de măsuri.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă obiectivele au fost: diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale în acest domeniu; luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii SARS-CoV-2 (COVID-19).

În domeniul construcţii au fost verificaţi 18 angajatori, fiind aplicate 22 sancţiuni contravenţionale unui număr de 9 angajatori, din care 2 amenzi în valoare de 7.500 lei. Au fost dispuse 22 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-a dispus oprirea din funcţionare unui echipament de muncă.

În domeniul întreţinerii şi reparării autovehiculelor au fost verificaţi 32 angajatori şi au fost dispuse 69 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, fiind aplicate 69 sancţiuni contravenţionale unui număr de 26 angajatori.

Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au constat în exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice, neasigurarea echipamentelor individuale de protecţie şi lipsa controlului utilizării acestuia, precum şi neasigurarea unor sisteme de protecţie colectivă la lucrările de construcţii.

Angajatorii verificaţi au luat măsuri pentru diminuarea răspândirii SARS-CoV-2 precum: amplasarea de dozatoare cu dezinfectant la intrarea în unitate, precum şi în fiecare sector al locului de muncă; efectuarea triajului epidemiologic al angajaţilor la începerea programului de lucru; limitarea accesului la zonele comune şi s-a asigurat respectarea normelor de distanţare socială în aceste zone; au fost stabilite reguli pentru evitarea situaţiilor accidentale de formare a unor grupuri spontane şi nesecurizate de persoane în incinta firmei; s-a asigurat la grupurile sanitare, vestiare şi săli de mese, săpun şi dezinfectant de mâini; lucrătorii au fost instruiţi cu privire la măsuri generale de protecţie şi la regulile de distanţare socială care se aplică în cadrul unităţii.

Însă au fost constatate şi următoarele neconformităţi: nu au fost identificate riscurile specifice condiţiilor de contaminare epidemiologică; nu a fost actualizat documentul de evaluare a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea angajaţilor la noile condiţii de desfăşurare a activităţii, în vederea luării măsurilor necesare pentru combaterea răspândirii SARS-CoV-2.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu