Fondul de Vânătoare de la Suceveni, infestat cu pestă porcină Recomandat

Vineri, 09 Noiembrie 2018 17:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Porcii mistreţi cad şi ei victime ale pestei africane care a decimat deja sute de porci domestici din judeţ. Pe unul dintre cele mai bune fonduri de vânătoare de mistreţi, cel de la Suceveni, au fost descoperiţi porci mistreţi morţi. Erau bolnavi. "Avem, pe Fondul de Vânătoare nr. 30 de la Suceveni, confirmare la trei porci mistreţi din cinci găsiţi morţi, diagnosticul virusului pestei porcine africane", a precizat dr. Carmen Stroia, directorul DSV Galaţi.
Din păcate, mistreţii sunt animale care migrează foarte rapid şi, deşi se iau măsuri pentru a se ucide toţi porcii mistreţi din focar, există riscul ca o parte deja să fi migrat, ceea ce ar putea duce la extinderea bolii. "Am luat deja toate măsurilor de precauţie pentru extragerea tuturor exemplarelor de pe acel fond de vânătoare pe baza cotei de vânătoare aprobate de Ministerul Apelor şi Pădurilor. Deja mai avem de extras (n.r. - ucis prin vânătoare) doar şase exemplare din cota aprobată. Unul dintre cele mai importante fonduri de vânătoare la mistreţi, din păcate, a fost infestat cu această boală. Eu, ca inginer silvic, sunt îngrijorat deoarece consideram că animalele sălbatice au o rezistenţă mult mai bună la boli decât animalele domestice. E păcat pentru că este fond de vânătoare mare. Din mistreţii vânaţi nu a fost niciunul cu pestă. Mistreţul migrează şi 30 de kilometri pe zi. Dacă nu are hrană sau confort, el migrează ca un vector de răspândire a bolii. Este o vânătoare foarte grea în perioada aceasta, dar trebuie făcută pentru a nu răspândi mai mult boala. Din cifre, mai avem de extras şase, pe care îi căutăm", a precizat Valentin Hahuie, director Direcţia Silvică.
Vânătorii îşi intensifică şi ei acţiunile. "Vânătorii şi paznicii de vânătoare pe care îi avem angajaţi fac patrule mixte în fiecare zi. Mai mult decât atât, am luat la pas toate pădurile şi toate câmpurile, nu am descoperit niciun cadavru. Suntem într-o alertă continuă, mai ales că ne afectează şi focarul de la Vrancea. Acum avem 88 de porci mistreţi împuşcaţi, toţi sănătoşi", a precizat Adrian Alexandru, director al AJVPS Galaţi. Reamintim că la Suceveni a apărul şi primul focar de pestă porcină la porcul domestic, din judeţul Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu