Galaţi: Scandal de la gunoaiele cu risc biologic ridicate după câteva zile de la un centru de carantină (VIDEO) Recomandat

Miercuri, 08 Aprilie 2020 16:14
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cei aflați în carantină într-un cămin din campusul universitar "Al.I.Cuza" din Galați spun nervoşi că de zile bune gunoiul menajer nu le-a mai fost ridicat. După ce imagini cu gunoaiele au apărut pe mai multe site-uri de socializare, o firmă de profil le-a ridicat.

Autorităţile explică de unde a pornit totul. "Situaţia a fost modificată printr-o hotărâre de guvern, dată vineri, prin care s-a schimbat autoritatea care a avut contract sau care ar fi putut avea contract cu privire la ridicarea deşeurilor de la centrele de carantină. Bineînţeles că de vineri, ultima zi când au fost ridicate aceste deşeuri de la căminul H, contractul fiind reziliat între Direcţia de Sănătate Publică şi firma care ridică deşeurile periculoase. Astăzi a fost semnat contractul cu Primăria, între Primărie şi operator, pentru ridicarea acestor deşeuri. Vineri au fost ridicate ultima dată de aici deşeurile, dacă stăm să numărăm sunt doar patru zile. Deocamdată nu poate fi sancţionat nimeni pentru că nu avem toate datele. Când vom avea toate datele cu privire la data încheierii contractului, respectarea normelor de ridicare a deşeurilor vom vedea. Astăzi s-au suplimentat şi pubelele", a explicat Daniel Mocanu, Garda de Mediu Galați.

Reprezentanţii Primăriei Galaţi invocă exact această modificare legislativă arătată și de reprezentanţii Gărzii de Mediu. "Vorbim despre nişte deşeuri cu un potenţial risc biologic. Aşadar, nu societatea Primăriei, în speţă Ecosal, ar fi fost în măsură să gestioneze aceste deşeuri, să le ridice şi să le neutralizeze. Abia ieri a fost trasată această sarcină Primăriei Galaţi şi, cu monitorizarea serviciului public Ecosal, a fost contractată, în câteva ore, singura firmă din sud-estul ţării, care are acest obiect de activitate - ridicarea şi neutralizarea deşeurilor periculoase, iar în această dimineaţă deşeurile au fost ridicate, activitate care va continua şi în zilele următoare. Aceste servicii vor fi plătite din bugetul Primăriei Galaţi", a declarat Petrica Pațilea, purtător de cuvânt Primăria Galați.

Și anterior acestei schimbări de contracte existau probleme legate de ridicarea gunoiului, dar se pare că nu atât de mari. "Toate deşeurile care provin din centrele de carantină prezintă un potenţial risc biologic, provin de la persoane care au fost în zona roşie şi au ajuns în ultima perioadă în ţară. Acolo este o firmă specializată din Constanţa, care, din păcate, în ultima perioadă, a avut un volum foarte mare şi nu a mai făcut faţă. Astăzi, din ce ştiu eu, deşeurile au fost ridicate. Au mai fost probleme în ridicarea acestor deşeuri tocmai din cauză că firma respectivă trebuie să vină să ridice deşeurile de la Galaţi şi să le transporte pentru incinerare la Constanţa, acolo fiind incineratorul", a precizat Gabriel Avrămescu, prefectul Galațiului.

Oamenii din cămin, aflați în carantină, se plâng de condițiile de igienă din interior. Aceştia spun că nu au cu ce să facă curățenie în interior, pe holuri şi la toalete, și că nimeni nu îi ajută, nici dacă este necesar să aibă acces la medicamente.

VEZI VIDEO mai jos! ↓

Articole similare: Morman de deşeuri potenţial contaminate, în faţa unui centru de carantină din Galaţi (FOTO/VIDEO)

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu