Aşa cum navigatorii îşi urează, înainte de drum, “Vânt din pupa!”, iar minerii, înainte de a intra în subteran, “Noroc bun!”, aviatorii au şi ei urarea lor: “Cer senin!’. O urare care s-a auzit, luni, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, destul de des la „Casa Colecţiilor” din Galaţi, acolo unde a avut loc vernisajul unei expoziţii tematice, organizată de Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii - Filiala „General Av. Aurel Niculescu” Galaţi, Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii – Filiala Tecuci şi Aerial Club Galaţi. Şi cum expoziţia este dedicată aviatorilor, evident că titlul acesteia a fost “Cer senin”. O expoziţie găzduită nu întâmplător la Casa Colecţiilor, acolo unde, la etaj, există o expoziţie permanentă dedicată gălăţencei Smaranda Brăescu, prima femeie paraşutist cu brevet din România, campioană europeană şi ulterior mondială la paraşutism, în 1931 şi 1932.
Expoziţia vernisată luni conţine diverse piese extrem de interesante pentru vizitatori: un scaun ejectabil de la un avion militar românesc de tip IAR 93, un costum de suprasarcină folosit de piloţii avionului de vânătoare MIG 21, casca de zbor a unui cunoscut pilot şi scriitor de aviaţie român, uniforme, semne de armă şi echipamente folosite de aviatorii militari,dar şi civili, fotografii şi documente. La vernisaj, muzeograful Mihaela Damian – cea care a amenajat expoziţia – a prezentat, în câteva cuvinte, şi importanţa Galaţiului în istoria aeronauticii româneşti: “Aici a existat unul din primele aeroporturi din ţară – pentru curse civile şi militare, iar în timpul Primului Război Mondial aici a fost cantonat Grupul III aeronautic în cadrul căruia au activat nume sonore ale aviaţiei militare, precum Atanasie Enescu, Nicolae Capşa - comandatul acestui grup aeronautic sau pilotul de vânătoare Vasile Craiu, decorat cu ordinul “Mihai Viteazu” de Regele Ferdinand I. În perioada interbelică şi în timpul celui de-al II Război Mondial, pe aerodrom a activat Flotila III Aviaţie – a existat aici şi o şcoală de piloţi de vînătoare, ca să nu uităm de şcoala de la Tecuci, din anii ‘20 , pentru pilotaj şi antrenament. La aceste şcoli s-au format piloţi care s-au remarcat în al Doilea Război Mondial, atât pe fronturile de Est şi Vest cât şi în apărarea teritoriului naţional, precum, Petre V. Constantinescu sau Constantin Nicoară”.
Muzeograful Mihaela Damian nu a ocolit nici dureroasa problemă actuală a Galaţiului, aceea de a nu avea un aeroport „obiectiv doar promis în ultimii 25 de ani, de politicienii dornici de a fi aleşi sau realeşi”, citând un fragment din cartea “Şi eu am fost în Icaria”, scrisă de Violeta Ionescu, Dan Antoniu şi George Cicoş - “Era o vreme când la promenadele din Galaţi ieşeau, pe lângă cucoane, plozi şi domni cu stare, mai mulţi aviatori decât marinari”. “Din păcate, regimul comunist a frânt aripile aviaţiei româneşti, pentru că mulţi piloţi din cel de-al II-lea Război Mondial au fost persecutaţi, marginalizaţi, iar aerodromurile au fost închise, la fel şi cel de la Galaţi, care s-a închis în 1955”, a mai spus muzeograful.
“Prima linie de călători, cu avionul, a fost pe ruta Galaţi-Chişinău în 1926, iulie... Din păcate, aeronautica la Galaţi a intrat într-un con de umbră, nu avem aeroport. Este regretabil că au trecut deja 25 de ani de când politicienii ne tot promit un aeroport în zonă, un obiectiv extrem de important pentru Galaţi, nu doar din prisma istoriei zonei pentru aeronautică, ci şi pentru că un aeroport ar însemna şi dezvoltarea economiei locale”, a punctat şi Bogdan Radu Brânzan, din partea Asociaţiei “Galaţi, oraşul meu”.
Din istoria şi faima de altădată, singuri pe metereze au rămas, acum, cei de la Aerial Club Galaţi care – ironic, nu? – au sediul în judeţul vecin, Brăila, la Vădeni. “Sfântul Ilie a fost ales patron spiritual al aviatorilor probabil pentru că face gălăgie prin cer aşa cum facem şi noi de multe ori. Aviaţa este pasiune, fără ea nu poţi, odată ce ai mers prin nori nu te poţi întoarce înapoi fără să-ţi rămână mintea acolo”, a spus, la vernisaj, Albert Malaxa, preşedintele Aerial Club Galaţi, ţinând să evidenţieze importanţa Galaţiului în istoria aeronauticii româneşti: “La Tecuci a fost prima şcoală de piloţi militari şi paraşutişti militari înfiinţată în ţara asta. Prima cursă aeriană de călători a fost pe ruta Galaţi-Chişinău… În al doilea Război Mondial, la Galaţi a fost o şcoală germană a aviaţiei şi de aceea şi aerobaza Galaţi a fost marginalizată… Noi, acum, ne străduim să ţinem sus stindardul, prin aerodromul Aerial Galaţi, din Vădeni”.