Galaţiul, împânzit de cabluri, deşi canalizaţiile subterane au fost create

Vineri, 13 Aprilie 2018 15:30
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

De mai bine de o lună, cetăţenii din Galaţi fac ”slalom printre obstacole”, asta deoarece pe multe dintre arterele din municipiu atârnă cabluri neutilizate. Deşi Primăria Galaţi i-a somat pe câţiva dintre operatorii care deţin fibră optică sau cabluri de telecomunicaţii pe stâlpi să-şi dea jos firele se pare că nu a avut nici un efect, ele au rămas în continuare atârnate.

”Toţi operatorii de telecomunicaţii care deţin reţele aeriene pe strada Traian, segmentul cuprins între strada Tecuci şi strada Brăilei, sunt atenţionaţi să se prezinte la sediul Primăriei pentru a stabili condiţiile în care au acces pe proprietatea publică/privată a municipiului Galaţi. Există un regulament aprobat în acest sens la nivelul oraşului Galaţi, cu atât mai mult pe acest segment de stradă proaspăt reabilitat, unde există canalizaţie subterană amenajată special pentru aceste cabluri. Cine nu va da curs invitaţiei autorităţilor va plăti costurile aferente demontării reţelelor”, anunţa primarul Ionuţ Pucheanu în urmă cu o lună.

Deşi a trecut o lună de atunci, se pare că nu s-a schimbat nimic, iar acestea încă atârnă pe arterele prinicipale. Întrebat recent de jurnalişti ce părere are despre acest subiect, dacă s-au aplicat amenzi pentru aceşti operatori, primarul Ionuţ Pucheanu a declarat: ”Am demarat acea identificare a cablurilor. Unele sunt într-adevăr neutilizate de ceva vreme, unii dintre operatorii de reţea au fost notificaţi pentru că pe zona respectivă avem deja canalizaţia necesară de a coborî. Toată lumea se fereşte, era o modalitate mult mai facilă şi mai ieftină, în momentul de faţă, dacă vor trece în subteran vor trebui să plătească taxe pentru utilizarea acestei canalizaţii. Din câte ştiu, până în momentul de faţă, nu a fost amendat nimeni. E o procedură, nu poţi amenda, eu ştiu că toată lumea e pe repede înainte. Şi eu îmi doresc extrem de multe lucruri, dar cadrul legislativ, atât naţional, cât şi local, e unul anevoios de cele mai multe ori. Din păcate astea sunt legile, trebuie să le urmăm. Nu de alta, dar te contestă în Instanţă şi atunci dai înapoi cât nu face.”

Reamintim că, în vara anului trecut, pentru două zone ale oraşului, respectiv zona - Spitalul Judeţean, care curpinde Micro 17, 18, 19, 20 şi 21 şi zona - Palatul de Justiţie, care curpinde Ţiglina 1, Mazepa I şi Mazepa II, Primăria municipiului Galaţi a încheiat un contract cu RCS-RDS, pentru a se ocupa de reţelele subterane de cabluri. În luna august 2017, compania RDS-RCS a primit primul aviz de acces pe domeniul public pentru proiectarea, realizarea şi deservirea infrastructurii ce ţine de realizarea unei canalizaţii subterane pentru telecomunicaţii şi implementarea conceptului de NETCITY, astfel încât să dispară cablurile care în prezent atârnă pe stâlpi şi sufocă oraşul.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu