Galaţiul a rămas fără apă caldă şi căldură

Vineri, 30 Martie 2018 15:33
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Directorul general Electrocentrale Galaţi (CET), Lucian Bălţătescu, a anunţat că s-a sistat furnizarea de agent termic în sistem centralizat, din cauza datoriilor pe care municipalitatea le înregistrează către producătorul de agent termic primar. ”Deoarece până ieri (n.r. - 29 martie 2018) ora 24:00 s-a livrat 98% din energia termică comandată de către Calorgal pe luna martie, coroborat cu neîncasarea decât în procent de 30% a contravalorii energiei termice livrate, am decis împreună cu administratorul special şi echipa managerială oprirea livrărilor şi implicit oprirea agregatelor energetice. Deci, de aseară, de la ora 24.00, noi am sistat livrarea de agent termic către municipiul Galaţi”, a declarat Lucian Bălţătescu.
Reamintim că, la fel ca în anii trecuţi, potrivit contractului încheiat între autorităţile locale şi producătorul de agent termic primar, municipalitatea trebuie să plătească în avans energia termică, iar suma datorată reprezintă aproximativ 70% din factura aferentă lunii martie 2018. Directorul Electrocentrale susţine că atunci când s-a luat această decizie, s-a avut în vedere faptul că elevii din şcolile şi liceele care încă mai primesc căldură în sistem centralizat intră în vacanţă.
Această sistare a furnizării agentului termic ar putea fi definitivă deoarece primarul Ionuţ Pucheanu a făcut declaraţii publice în repetate rânduri că aceasta este ultima iarnă în care gălăţenii mai primesc căldură şi apă caldă menajeră în sistem centralizat, scopul edilului fiind ca gălăţenii care nu au încă centrale termice să beneficieze de ajutorul acordat de primărie de 3.000 lei, pentru a-şi putea achiziţiona aceste surse proprii de încălzire, iar sistemul centralizat de furnizare a căldurii să fie închis definitiv pentru că produce mari pagube la bugetul local. Cu toate acestea, primarul a avut acelaşi deziderat şi în 2017, dar a fost nevoit să repornească sistemul deoarece hotărârile de consiliu local prin care s-a decis acest lucru au fost anulate. În aceste condiţii, directorul Electrocentrale este optimist că nici anul acesta nu se va închide definitiv furnizarea de agent termic şi face un apel către Primăria Municipiului Galaţi pentru a găsi soluţii de a furniza agent termic şi pe viitor.
”Rugăm factorii de decizie ai municipalităţii şi distribuitorul local să analizeze responsabil aceste lucruri. Invităm, împreună cu creditorul nostru majoritar şi cu acţionarul majoritar, Ministerul Energiei, să găsim o soluţie comună pentru activitatea pe viitor. Din punctul nostru de vedere credem că soluţia cea mai bună pentru încălzirea municipiului rămâne tot sistemul centralizat”, a mai declarat Lucian Bălţătescu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu