"Incursiune în cotidianul comunist", la Muzeul de Istorie

Joi, 30 Aprilie 2015 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Redeschiderea Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, după lucrările de reamenajare demarate la finalul anului trecut, va avea loc joi, 30 aprilie, cu o "Incursiune în cotidianul comunist". Acesta este titlul ineditei expoziţii care va fi vernisată la sediul muzeului din Strada Domnească nr. 25, începând cu ora 13.00.

Realizată în parteneriat cu Asociaţia pentru Renaşterea Galaţiului, expoziţia "conturează un cadru generic al vieţii de zi cu zi în comunism, marcat de propaganda atotprezentă, sugerată de afişe din epocă, opere de artă mobilizatoare sau portrete ale unor lideri comunişti, autentici sau asumaţi în acest fel de posteritate, dar, în acelaşi timp, caută să introducă pe vizitatorii gălăţeni în atmosfera oraşului de dinainte de 1989, prin imagini şi modele tridimensionale ale unor obiective de referinţă pentru Galaţiul comunist: Combinatul Siderurgic, Şantierul Naval etc.", potrivit informării biroului de relaţii publice din cadrul muzeului gălăţean. Realizatorii expoziţiei sunt muzeografii Mihaela Damian şi Costel Ilie, împreună cu Adrian Zăinescu (documentarist).

"Vizitatorii au ocazia, astfel, să (re)intre în atmosfera şcolii de altădată, populată de şoimii patriei şi pionieri, vor vizita un magazin alimentar, devenit în ultimii ani ai „Epocii de Aur” un adevărat muzeu al lipsurilor, vor cunoaşte îndemnurile mobilizatoare adresate oamenilor muncii în cadrul unui atelier de producţie sau se vor putea „odihni” în cunoscuta sufragerie populată de mileuri şi bibelouri, supravegheate de ceasul cu cuc. Vitrine cu monede, medalii şi insigne din perioada 1945-1989, vin să completeze o expoziţie care va stârni amintiri printre cei mai vârstnici şi curiozitatea celor mai tineri", a susţinut şi Mihaela Damian, unul dintre organizatori.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu