Înfruntare „de antrenament” la Smârdan

Luni, 16 Mai 2016 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Militari din şase state au participat timp de o săptămănă la un amplu exerciţiu care a avut loc în poligonul Smârdan.  Este vorba de modulul Platinum Eagle 16 din cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force 16. Au participat militari  din Bulgaria, Marea Britanie, Republica Moldova, România, Serbia şi Statele Unite ale Americii, Armata României fiind  reprezentată de 120 de militari din Forţele Terestre aparţinând Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei” din Galaţi. Obiectivul principal al exerciţiului a fost antrenarea în comun a subunităţilor participante, într-o concepţie unitară, pentru menţinerea capacităţii operaţionale şi creşterea interoperabilităţii.
„S-a  început cu acţiunea forţelor debarcate care au misiunea de a curăţa o zonă de elemente inamice şi de a stabili un post de observare de unde să conducă acţiunile de sprijin aerian şi sprijin cu foc. O a doua etapă a exerciţiului a fost reprezentată de acţiunea forţelor”, a spus lt.col. Valentin Sfrejea, batalionul 300 Infanterie mecanizată Galaţi.
La final, toată lumea a fost mulţumită de rezultat. „Provocarea a constituit-o integrarea tuturor forţelor îmbarcate, debarcate cu sprijinul de foc de aviaţie şi de geniu în acelaşi timp, mai ales că în exerciţiu sunt prezenţi militari din şase ţări deferite. Nu au fost abateri de la scenariu şi, ce e mai important, am dovedit că suntem interoperabili“, a spus la finalul exerciţiului, lt.col. Sfrejea.
Militarii amaericani au apreciat ca extraordinar profesionalismul tuturor militarilor participanţi. „Faptul că ne-am antrenat împreună cu cinci ţări promovează stabilitatea regională. Exerciţiul a ieşit foarte bine şi asta demonstrează faptul că, aşa cum ne antrenăm, aşa o să şi luptăm. Lucrăm fantastic cu militarii romăni, atât cu cei de aici cât şi cu cei din Bulgaria. Sunt extrem de profesionişti“, a spus lt. col. Justin Ansel, cmd. First batalion, 8 marines. Un exerciţiu similar a avut loc şi în Bulgaria.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu