IPJ Galaţi acuzat de discriminare de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa Recomandat

Joi, 21 Februarie 2019 16:53
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avocatul Poporului solicită lămuriri Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Educaţiei Naţionale, după apariţia unor suspiciuni privind modul în care poliţia cercetază ocuparea locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi. Cazul a fost adus la cunoştinţa Avocatului Poporului de către deputatul Daniel Vasile, care a primit o petiţie în acest sens de la Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa.
În memoriul adresat Parlamentului României, Asociaţia acuză modul în care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi desfăşoară cercetarea şi susţine că ancheta vizează defăimarea comunităţii rome din judeţ. În petiţie, reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale susţin că: "organul de cercetare solicită informaţii despre elevii romi, pornind de la ideea că aceştia sunt săraci, marginalizaţi, beneficiari de donaţii, de alimente, de burse sociale, de rechizite, de asistenţă şi consiliere psihologică, prezintă risc de abandon şcolar, având înclinaţii spre conflicte datorită provenienţei etnice a acestora. Din analiza dosarelor şi a situaţiei individuale a acestor elevi, a rezultat că majoritatea au situaţii familiale închegate, au rezultate şcolare bune şi foarte bune, nu sunt implicaţi în conflicte, situaţie ce pare de neacceptat de către anchetator. Petiţionarii constată că suspiciunile organelor de cercetare penală care vizează ocuparea locurilor special destinate elevilor de etnie romă din învăţământul liceal, de elevi care nu îndeplineau condiţia de medie la evaluarea naţională (...) sunt nefondate".
Reprezentanţii Asociaţiei adaugă faptul că un alt aspect care este de natură să aducă atingere demnităţii şi intereselor legitime individuale, dar şi ale comunităţii din care provin elevii, se referă la indicarea unor criterii discriminatorii pe care să le aibă în vedere diriginţii la întocmirea caracterizărilor individuale, fără însă să solicite informaţii despre situaţia şcolară a elevilor. Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa apreciază drept abuzivă măsura întreprinsă de organul de cercetare penală, raportat la faptul că şcolile gimnaziale nu au o obligaţie legală de a ţine o evidenţă a elevilor pe criterii etnice.
IPJ Galaţi respinge acuzaţiile de abuz şi discriminare formulate de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, dar confirmă că există un dosar penal în care se cercetează modul în care s-au ocupat locurilor speciale pentru elevii romi din învăţământul liceal de stat din judeţul Galaţi, ca urmare a unor suspiciuni de fraudă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu