Locuinţe sociale cu frigider, aragaz, pat şi saltea Relaxa

Luni, 13 Iulie 2015 10:00
Publicat în Eveniment

Până la finele anului, persoanele aflate în situaţii deosebite, care nu au casă şi care au cerut municipalităţii acordarea unei locuinţe sociale, se vor putea muta în casă nouă, a anunţat, luni, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan. Acesta a vizitat şantierul din Micro 17, acolo unde sunt în lucru mai multe blocuri cu locuinţe sociale cu una, două sau trei camere. Blocurile sunt ridicate pe structuri uşoare (structură de rezistenţă din metal şi pereţi tip „sandviş”, care promit o bună izolare termică dar şi fonică), fiind construite de SC Vega ’93 SRL. Deşi termenul de finalizare al lucrării (începută pe 22 octombrie 2014) este 22 august a.c., predarea la cheie a apartamentelor se va face „până la sfârşitul anului”, a precizat primarul Marius Stan, explicând cauza întârzierii: „Nu este din vina constructorului, căci au fost altfel de probleme, au apărut revendicatori şi statutul juridic al terenului a fost pus în discuţie. Au fost litigii, dar acum ele s-au rezolvat”.

Reamintim că, potrivit Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, municipalitatea a deschis, în oraş, două şantiere pentru construcţia de locuinţe sociale: 15 blocuri în Micro 17 (zona Arabesque) şi nouă blocuri pe strada Drumul Viilor nr. 8.

Construcţia celor două cartiere s-a aprobat prin două hotărâri de CL (HCL nr. 415/19.09.2013 şi HCL 416). Potrivit celor două hotărâri ale Consiliului Local Galaţi, în cazul campusului din Micro 17, valoarea totală a investiţiei este de 58.621.260 lei. Preţul pe metru pătrat al construcţiei, inclusiv utilităţile, este de 453,31 euro/mp, fără TVA. Cu TVA preţul este 561 euro/mp. Pentru campusul de pe „Drumul Viilor”, valoarea totală a investiţiei este 33.182.540 lei. Valoarea estimată a contractului este de 25.941.366 lei fără TVA, diferenţa constând în lucrări de pregătire a terenului şi racordării la utilităţi a zonei campusului. În cazul acestor apartamente, preţul este de 469,71 euro/mp, fără TVA, ceea ce înseamnă că preţul final (cu TVA) ajunge la 581 euro/mp.

 

Cine nu plăteşte sau vandalizează este evacuat 

 

Primarul Marius Stan a intrat în mai multe apartamente, arătând cum vor fi predate ele beneficiarilor: „Fiecare apartament va fi mobilat cu: masă, scaun, boiler, chiuvetă din inox, o plită electrică, un minifrigider, pat cu saltea Relaxa, aerotermă... Dotările sunt la nivel de locuinţe sociale, nu de cartier de lux... N-am inventat noi apa caldă, am văzut acest mod de a preda locuinţele la primarul Mazăre, la Constanţa. Diferenţa faţă de apartamentele de acolo este că, deoarece spaţiul apartamentului este foarte mic, pentru ca să-l facem mai primitor şi spaţios, am decis construcţia unor balcoane tronsonale, care nu doar că dau un plus de spaţiu, dar şi de izolaţie termică”. Fiecare apartament are corpuri de iluminat moderne, în camere este parchet, geamurile sunt termopan, iar la baie, în afară de obişnuitele gresie şi faianţă, cabină de duş, WC şi chiuvetă mai sunt instalate o aerotermă şi un ventilator de aerisire - dotări care compensează neajunsul că una dintre camere are ferestra către ...holul blocului şi nu către exterior.

Condiţiile de cazare impun şi obligaţii pe măsură: potrivit primarului Marius Stan, orice vandalizare a mobilierului va fi sancţionată prin evacuarea din casă a locatarului care are şi o altă grijă: să îşi achite, conştiincios, facturile la energie electrică, un lucru extrem de important având în vedere că apa caldă este asigurată cu boiler, iar căldura, cu aeroterme electrice. „În cartier va exista un sediu administrativ care va monitoriza mereu cheltuielile, iar dacă locatarul tinde să depăşească bugetul pe care Primăria îl cunoaşte - în baza adeverinţelor de venit pe care le aduce beneficiarul - acesta va fi avertizat să facă reducere de consum, pentru că dacă se vor aduna datorii la utilităţi, datornicii vor fi automat evacuaţi, iar locuinţă socială nu vor mai primi niciodată de la primărie” a mai spus primarul Marius Stan.

Beneficiarii acestor locuinţe vor fi familii nevoiaşe, fără locuinţă, care deja au depus cereri la Primărie (instituţie care are circa 1500 de astfel de solicitări), precum şi familii care locuiesc în clădirile de patrimoniu din centrul oraşului, clădiri deteriorate puternic şi care prezintă risc seismic ridicat.  Pentru alte categorii sociale fără locuinţe - doctori, profesori, cadre MApN sau MAI - primarul Marius Stan are de gând să demareze construcţia altor case (de preferinţă individuale): „Funcţie de cum vor evolua negocierile cu MApN, poate preluăm unitatea militară de pe Coşbuc şi o parte a celei de pe Crizantemelor, pentru a construi locuinţe pentru cadre militare, profesori, doctori, căci trebuie să ne gândim şi la ei, pentru că salariile pe care le au nu le permit să-şi cumpere locuinţe”.

Revenind la locuinţele sociale din Micro 17, edilul a adăugat că acest cartier va fi dotat cu: „un magazin de tip economat, spaţii verzi, un sediu al Poliţiei Locale, loc de joacă pentru copii, un teren de sport şi pe viitor şi o bisericuţă”, precizând că „după Revoluţie nu s-a mai construit, pe banii primăriei, nici un bloc, iar acum construim. Este un motiv de mândrie să acoperim un necesar pentru categoriile defavorizate ale populaţiei. În total, avem 1.500 de persoane pe tabelul cu cei care solicită acordarea de locuinţe sociale, iar în cele două cartiere (Micro 17 şi Drumul Viilor) avem 1.400 de apartamente, deci 90% din cereri sunt acoperite. Aviz celor care fac controale tot timpul, deci oportunitatea există...”.  „Nu avem emoţii în legătură cu eventuale controale, fiecare îşi gestionează proiectele, când ştii că ai făcut totul respectând legea, nu ai de ce să-ţi fie teamă de controale, căci dacă ţi-e teamă, nu mai faci nimic. Facem două cartiere de locuinţe, facem noul sediu al primăriei, investiţie de 8 milioane, dăm drumul şi la Orăşelul Copiilor, suntem pe lege”, a încheiat primarul Marius Stan, referindu-se la eventuale controale pe tema locuinţelor sociale, aşa cum a păţit omologul său din Constanţa, primarul Radu Mazăre.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu