Ludovic Orban: Liberty Galaţi va primi ajutor de stat pentru rambursarea a 15% din costul certificatelor de CO2 Recomandat

Miercuri, 23 Septembrie 2020 20:19
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Indiferent dacă este solvabil sau nu (aşa cum Monitorul de Galaţi a relatat într-un amplu material publicat marţi: Statul român îşi va mai lua încă o ţeapă de la Combinatul siderurgic de la Galaţi?), Guvernul Orban continuă să acorde ajutoare de stat pentru Combinatul siderurgic Liberty Galaţi.

Premierul Ludovic Orban aflat miercuri în vizită la Galaţi, întrebat de reporterii cotidianului Monitorul de Galaţi, ce garanţii a adus combinatul pentru împrumutul de la EximBank şi ce se va întâmpla dacă Liberty nu va rambursa banii, acesta a răspuns: „Deja, Liberty Galaţi a intrat într-o schemă de ajutor de stat care a fost adoptată de guvernul nostru şi care prevede, pentru a creşte competitivitatea produselor, rambursarea a 15% din costul certificatelor de CO2 pe anul 2019 şi 2020. Este o schemă de ajutor de stat care nu a fost folosită numai în România, este folosită şi în Germania şi în alte ţări, schemă pe care noi am utilizat-o tocmai din cauza faptului că Ordonanţa 114 a crescut artificial preţul la gaze şi energie electrică, în special pentru consumatorii industriali, şi a redus competitivitatea companiilor româneşti. Este deja beneficiar, sunt în curs de negociere şi urmează să primească această parte de 15% din certificatele de CO2. Ştiţi că noi avem un program de garantare, tot o formă de schemă de ajutor de stat, a creditelor pentru companiile mari. În ceea ce priveşte negocierile dintre EximBank şi Liberty nu pot să vă dau detalii, orice decizie se ia, este aprobată într-un organism în care sunt reprezentate ministere şi entităţi de la nivel guvernamental care vor analiza orice credit. Din punctul meu de vedere, Liberty Galaţi, combinatul siderurgic, este un combinat care trebuie sprijinit, este un combinat care poate fi competitiv, programul de investiţii gândit de echipa managerială este un program care se pliază pe politică europeană din cadrul Pactului Verde, de reducere treptată a emisiilor de carbon. Este vorba şi despre construcţia unei centrale care să producă energie bazată pe gaz şi hidrogen, care va reduce foarte mult emisiile de CO2 şi este vorba şi despre alte parteneriate care sunt făcute între combinatul siderurgic Galaţi şi alte entităţi, cum este Institutul de Cercetare de la Râmnicu Vâlcea", a precizat Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că Guvernul susţine programul investiţional al combinatului deoarece consideră că acest combinat trebuie să se dezvolte şi să se adapteze la noua politică europeană, pentru a asigura locuri de muncă şi suport economic pentru municipiul şi judeţul Galaţi. Condiţiile de creditare sunt încă în curs de negociere.

Despre intenţiile de construire a unei centrale care să producă energie bazată pe gaz şi hidrogen şi despre implicaţiile economice şi sociale ale unui astfel de obiectiv, vom relata pe larg într-un articol viitor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu