Masacrul copacilor de la Şcoala nr. 26 pare a fi justificat

 
Miercuri, 10 Ianuarie 2018 15:10
Publicat în Eveniment

Pe adresa redacţiei noastre am primit un e-mail de la preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică din Galaţi, Petruţa Moisi, care ne atrage atenţia asupra unui fenomen de tăiere abuzivă a copacilor din zona Şcolii 26 din Galaţi: "Alţi copaci tăiaţi recent profitându-se de sărbători şi de vacanţa elevilor. Răul a fost făcut, să vedem cum se repară."
Petruţa Moisi susţine că a trimis o adresă oficială instituţiilor responsabile de la care aşteaptă un răspuns. "Va informez despre tăierea tuturor copacilor din curtea Şcolii Generale nr. 26 de-a lungul a trei laturi, operaţie efectuată acum câteva zile, trecând prin zona duminică, 7 ianuarie a.c., nu mi-am putut crede ochilor văzând acest dezastru fotografiat de subsemnata. Vă solicităm explicaţii privind logica de la baza acestei decizii luate în plină iarnă, dar şi în perioada vacanţei elevilor şi cadrelor didactice, cu atât mai mult cât copacii nu prezentau semne de îmbătrânire care să reprezinte un risc la furtună. Ataşez fotografiile menţionate. Ne intersează şi măsurile care vor fi luate pentru a diminua efectele acestei tăieri masive, neobişnuite, pentru perioada când temperaturile ridicate determină pe oricare dintre noi, nu mai spun, copiii, să se adăpostească la umbra unor copaci. Merită menţionat şi faptul că traficul cu vehicule de diverse marimi se desfăşoară pe toate cele trei laturi, astfel zgomotul şi poluarea nu pot fi ignorate. Inutil să menţionez că oraşul nostru suportă efectele încălzirii globale de cel puţin zece ani, acest fenomen fiind anunţat în toate documentele elaborate de Agenţia Europeană de Mediu", se arată în adresa pe care preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică din Galaţi, Petruţa Moisi, a trimis-o la Comisariatul Gărzii Naţionale de Mediu Galati, Primăria Galaţi şi Agenţia de Protecţie a Mediului Galaţi.
Instituţiile responsabile au însă o explicaţie. Potrivit declaraţiilor directorului societăţii Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean, deşi iniţial solicitarea a fost făcută pentru fasonarea acestor copaci, societatea Gospodărire Urbană Galaţi a trimis la faţă locului un inginer silvic care a constatat că pomii erau scorburoşi şi găunoşi şi prezentau un real pericol. De aceea, împreună cu conducerea şcolii s-a luat decizia să se renunţe la fasonare şi să se procedeze la tăierea copacilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu