Militarii Batalionului 300 Galaţi s-au întors din Afganistan: "Acolo totul este greu" (FOTO) Recomandat

Vineri, 06 Septembrie 2019 16:26
Publicat în Eveniment

La Galaţi, pe Faleza Superioară a Dunării, s-a desfăşurat, vineri, 06 septembrie 2019, ceremonia de repatriere din Afganistan a Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Protecţia Forţei "Sfântul Andrei", care s-a întors acasă după 6 luni de misiune în Kandahar, Afganistan. Manifestările au debutat cu un moment de reculegere pentru militarul căzut la datorie în urmă cu două zile în acelaşi teatru de operaţiuni. Deşi 11 soldaţi ai Batalionului 300 au fost implicaţi, iar patru răniţi grav, în urma unor atacuri cu dispozitive explozive, toţi militarii au ajuns acasă. Este a patra misiune în Afganistan pentru militarii Batalionului 300, care de-a lungul anilor a pierdut în aceea zonă trei camarazi.

Comandant: "Suntem cu toţii în formaţie, am raportat cu cinste şi mândrie misiune îndeplinită"

"Astăzi am celebrat repatrierea noastră din teatrul de operaţii din Afganistan. Suntem cu toţii în formaţie, am raportat cu cinste şi mândrie misiune îndeplinită. Militarii au acţionat ca o echipă unită, chiar ca o familie, şi, după o bună pregătire din ţară, am depus toate eforturile, toate cunoştinţele şi, împreună cu partenerii noştri de coaliţie, ne-am dus la bun sfârşit misiunea şi am revenit acasă. Partea cea mai grea a misiunii a fost menţinerea securităţii în aria noastră de responsabilitate pentru că a trebuit să patrulăm zilnic atât în format propriu, cât şi în parteneriat cu colegii noştri de coaliţie şi cu forţele de securitate afgane. A fost cea mai grea pentru că în timpul acestor misiuni s-au întâmplat principalele incidente şi evenimente care s-au soldat şi cu răniţi. Atacurile au avut un trend crescător în această jumătate a anului, probabil datorită incertitudinii situaţiei politice din Afganistan", a spus lt. col. Ilie Melinte, comandant Batalion 300.

Distanţa faţă de familie, cel mai greu de suportat: "Nu m-aş mai întoarce acolo"

Printre soldaţii răniţi în timpul misiunii, patru mai grav, domină însă dorinţa de a-şi face datoria, chiar dacă au fost într-un loc periculos unde i-a măcinat enorm dorul de familii. Unii nu s-ar mai întoarce, tot din cauza dorului de familie. "Mi-a fost dor enorm de ei. A fost greu fără ei acolo, dar a trecut. Nu cred că m-aş mai duce pentru că îmi este foarte greu fără copii. A fost prima misiune în Afganistan, iar distanţa faţă de familie a fost cel mai greu de suportat. Am fost şi rănit, într-o misiune de patrulă mixtă cu maşina. Am călcat cu maşina peste un dispozitiv improvizat. Nu m-aş mai întoarce acolo", a spus fruntaş Petcu Nicolae. Însă, alţi soldaţi, chiar dacă personal poate nu ar dori asta, ştiu că se vor întoarce dacă datoria o va cere. "Este o experienţă de neuitat. Este o experienţă pentru mulţi militari. Am trecut cu bine, suntem cu încă o misiune reuşită. Sunt întreg şi pot să spun că a fost o experienţă reuşită. Acolo totul este greu, dar trebuie să te adaptezi situaţiei şi regimului din Afganistan. Accidentul s-a petrecut într-o patrulă, am acţionat un dispozitiv exploziv. Eram în maşină, şi datorită faptului că avem maşini bine echipate nu am suferit leziuni mai grave, precum pierderea membrelor. Salvarea a venit de la colegii mei care şi-au făcut treaba cu profesionalism şi foarte bine. S-au dat la timp toate rapoartele şi cu ajutorul colegilor americani ne-au evacuat din zona respectivă", a spus caporal Cristian Gabăr.

Militarii răniţi şi cei care s-au evidenţiat în misiune, decoraţi

Cei peste 400 de militari, care s-au aflat în misiune în Afganistan în perioada februarie - august 2019, au executat misiuni specifice pentru securizarea aeroportului Kandahar şi a personalului RS dislocate în această bază militară, în scopul asigurării protecţiei Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor executate de echipele de consiliere şi asistenţă (Security Force Asistance - SFA), contribuind astfel la menţinerea unui climat de securitate stabil în zonă. S-a ţinut un moment de reculegere pentru soldatul omorât ieri în Afganistan. Totodată, militarii răniţi, dar şi cei care s-au evidenţiat în misiune, au fost decoraţi. Decorat a fost şi drapelul de luptă al unităţii cu Ordinul Virtutea Militară în grad de comandor cu însemne de război. Pe faleză, la ceremonia civilă a avut loc şi ceremonia religioasă la care au participat preoţi militari, dar şi arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.

FOTO în Galeria de imagini de mai jos!

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu