Ministrul Sportului şi gălăţeanca Andra Costache - secretar de stat, reclamaţi la DNA Recomandat

Miercuri, 20 Mai 2020 12:23
Publicat în Eveniment

Federaţia Tinerilor din Constanţa a înaintat o plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) împotriva ministrului Ionuţ Stroe pentru mai multe fapte asimilate faptelor de corupţie: abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul, complicitate la abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul şi aderare la grup infracţional organizat.

După cum se arată în comunicatul tinerilor, la DNA au mai fost reclamaţi şi gălăţeanca Andra Costache (secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului), Ticu Plăcintă (preşedintele Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti), dar şi reprezentanţii CTR, federaţie a fundaţiilor pentru tineret care au preluat patrimoniul UTC şi care au făcut demersuri în ultimii ani pentru neaplicarea legii astfel încât fundaţiile să nu fie controlate.

Ce acuzaţii i se aduc gălăţencei Andra Costache

Andra Costache este membru al PNL Galaţi şi a ajuns secretar de stat după ce preşedintele PNL Galaţi a promovat-o din plan local, unde este preşedinta Clubului Studenţilor Liberali (CSL) din februarie 2018, ca şi consilier parlamentar la cabinetul senatorului PNL George Stângă. În ianuarie 2020 a fost numită prin decizia premierului Ludovic Orban în funcţia de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar în martie 2020 a fost ridicată la rang de secretar de stat în acelaţi minister. Cu toate că din ianuarie 2020 nu ar mai trebui să ocupe funcţia de consilier la cabinetul senatorului Stângă, pe site-ul senatului, aceasta încă figurează ca persoană de contact în teritoriu pentru cabinetul senatorului gălăţean (vezi foto în galeria de imagini ↓) unde este trecut şi un număr de telefon fix din Galaţi unde răspunde oricine altcineva, numai secratarul de stat Andra Costache, nu.

Potrivit Federaţiei Tinerilor din Constanţa, în luna martie, Ministerul Tineretului şi Sportului a pus în consultare publică proiectul regulamentului de aplicare a legii fundaţiilor pentru tineret, care au preluat patrimoniul UTC. Acest regulament urma să asigure aplicarea legii prin instituirea unui control puternic din partea statului asupra activităţilor acestor fundaţii. La influenţa lui Ticu Plăcintă şi lui Gabriel Carnariu, susţin tinerii, ministrul Ionuţ Stroe şi secretarul de stat Andra Costache au refuzat să finalizeze procedura de aprobare a regulamentului de aplicare, tolerând astfel în continuare încălcarea legii şi furtul din patrimoniul destinat tinerilor.

Tinerii din România solicită prim-ministrului Ludovic Orban să garanteze că România încă mai este stat de drept şi să ia toate măsurile de rigoare astfel încât Legea nr. 146/2002 care reglementează fundaţiile pentru tineret să fie respectată, iar patrimoniul UTC să fie folosit în interesul tinerilor, şi nu pentru îmbogăţirea unora.

„Facem un ultim apel la ministrul Ionuţ Stroe să se trezească la realitate şi să înţeleagă că respectarea legii nu e o joacă. Regulamentul de aplicare a legii trebuie aprobat încă din 2003. Am început discuţiile cu Ionuţ Stroe încă din decembrie 2019. Suntem în mai şi regulamentul nu este încă aprobat, deşi stă de 2 luni în consultare publică. Nicio întârziere nu mai este scuzabilă. Deja avem suficiente informaţii că acesta s-a înţeles cu reprezentanţii acestor fundaţii pentru tineret să dea o ordonanţă de urgenţă prin care cei care au delapidat patrimoniul UTC să fie albiţi. Preşedintele Fundaţiei pentru Tineret din Constanţa este condamnată penal definitiv pentru fraudă cu fonduri europene. Ministrul se poate poziţiona numai de partea legii sau în afara ei, cu consecinţele de rigoare“, a declarat George Farauanu, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa.

Aprobarea regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002 este susţinută şi de Asociaţia Tinerilor din Bucureşti (ATB), Liga Studenţilor Iaşi (LS Iaşi), Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE).

„Patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC) s-a constituit după 1944-1948 din patrimoniul fostelor organizaţii de tineret ale partidelor istorice şi din cele ale fostelor organizaţii studenţeşti care au avut un caracter anticomunist. După 1990, acest patrimoniu a devenit mărul discordiei între diverşi lideri ai studenţilor, care ulterior aveau să parvină în politică, şi «capitaliştii de cumetrie» care au devalizat imobilele fostului UTC, ambele categorii regăsindu-se ulterior în eşaloanele partidelor politice. Susţinem demersurile colegilor noştri de la Federaţia Tinerilor din Constanţa pentru că dorim ca patrimoniul UTC să nu încapă pe mâna unor aşa-zise «fundaţii de tineret» şi a liderilor lor care servesc unor interese partizane, politice şi ideologice, neavând nicio legătură reală cu tinerii şi asociaţiile de studenţi, elevi şi tineret care ar trebui să fie adevăraţii beneficiari ai acestui patrimoniu. Astfel, reglementarea corectă a modului în care trebuie acesta administrat trebuie aprobată prin hotărâre de guvern numaidecât, pentru a încheia lunga aşteptare de peste 17 ani, de când a fost adoptată legea 146/2002“, a declarat Diana-Alexandra Cristea, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

„Nu e prima data când îi solicităm domnului ministru Ionuţ Stroe să aprobe regulamentul şi să respecte legea. Sunt 18 ani în care legea a fost încălcată, iar fiecare persoană care a acceptat acest lucru este vinovată. Sunt aproximativ 6 milioane de lei care au zburat în toate părţile. E momentul ca autorităţile să se trezească şi să respecte legea, altă soluţie nu există“, a declarat Sabina Spătariu, preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

În cursul anului 2020 şi alte organizaţii de tineri au susţinut necesitatea aprobării Regulamentului de aplicare a Legii nr. 146/2002. Printre acestea se numără, aşa cum România Curată a relatat, federaţiile naţionale Forumul Tinerilor din România şi UNSR (Uniunea Naţională a Studenţilor din România).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu