Muncă la 50 de grade Celsius

Vineri, 10 Iulie 2015 00:00
Publicat în Eveniment

Muncitorii din şantierele navale, cei din porturile unde se descarcă materiale sau constructorii de pe şantiere suportă greu vipia de afară. În cabinele excavatoarelor, temperaturile ating şi 50 de grade Celsius. Pentru ca muncitorii să reziste, programul de lucru se modifică. Muncitorii trebuie să facă pauze, să bea măcar 2-4 litri de apă, să aibă acces la duş şi la o încăpere climatizată unde să îşi tragă sufletul. Asta au verificat inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi, care au efectuat verificări în mari societăţi. 

Canicula a modificat programul de muncă al celor care lucrează în aer liber, de la şantiere până la porturi. Inspectorii de muncă au luat la verificat marile firme de construcţii navale, terestre, precum şi porturile unde se descarcă material. Sunt reguli stricte pe care angajatorii trebuie să le respecte pe caniculă. „Trebuie să asigure 2-4 litri de apă, să asigure camere unde muncitorii îşi pot regla temperatura corporală, să asigure întreruperi ale activităţii, pauze, la temperaturi extreme. Nu în ultimul rând, trebuie verificată starea de sănătate a muncitorilor“, a precizat Micu Chirilă, de la ITM Galaţi. În cabinele excavatoarelor din zonele de descărcare ale porturilor, temperaturile trec şi de 50 de grade Celsius, şi doar pauzele şi duşurile nu ajută muncitorii. Unul dintre ei a găsit o metodă inedită de se răcori la picioarele ce îi sunt fripte de pedale: udă periodic cu apă cabina. „Primesc apă, pot lua pauză 5 minute la fiecare oră lucrată. Mă trag la răcoare. Dar este foarte cald. Mă frig şi pedalele... Ca să mă răcoresc, arunc apă dintr-o sticlă pe pedale, in interiorul cabinei. Ştiu că sunt şi excavatoare cu aer condiţionat dar ...nu avem de ălea”, a spus Florin Calici. 

Inspectorii de la ITM Galaţi au verificat toate şantierele şi locurile unde se munceşte în aer liber. Au mai găsit într-un şantier unde se reabilita linia de tramvai un muuncitor care lucra în cămaşă, fără salopetă, fără antifoane, fără costum de protecţie. „Sunt la spălat, de aia nu le am. Asta e, muncesc în blugi şi cămaşă”, spunea muncitorul, care va fi cel mai probabil sancţionat. Un alt muncitor luat la întrebări de inspectorii de muncă spune că încă nu primise apă, dar apoi, ca să o dreagă, a susţinut că încă nu îi era cald şi o poate lua mai târziu. 

Nici apa nu trebuie băută prea rece, pentru că altfel apar alte probleme. 

În rest, muncitorii se plâng de căldură, dar spun că asta le e meseria şi că primesc apă, au şi acces la duş. 

Controalele vor continua şi în perioada următoare, ori de câte ori temperaturile vor fi caniculare. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu