Munca la negru, taxată la Galaţi cu amenzi de peste 3,5 milioane lei Recomandat

Sâmbătă, 16 Februarie 2019 00:00
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În anul 2018, iniţiativele Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi în domeniul relaţiilor de muncă au vizat combaterea fenomenului de muncă nedeclarată. Activitatea desfăşurată în domeniul "Relaţii de Muncă" în anul 2018 s-a concretizat prin acţiuni de control care au avut ca scop atât identificarea cazurilor de muncă nedeclarată cât şi verificări privind: încheierea contractul individual de muncă în formă scrisă, respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţii în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial; respectarea prevederilor legale privind suspendarea contractelor individuale de muncă; încadrarea în muncă, în România, a cetăţenilor străini; întocmirea, completarea şi transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; evidenţa timpului de muncă, se arată într-un comunicat al ITM Galaţi.

Inspectorii de muncă au aplicat măsuri sancţionatorii pentru folosirea ilegală a forţei de muncă, dar au aplicat şi măsuri menite să creeze un cadru economic, social şi juridic care să încurajeze respectarea legalităţii, să facă mai convenabilă pentru subiecţii raporturilor de muncă respectarea legii decât sustragerea de la prevederile ei. Astfel, inspectorii ITM Galaţi au efectuat 1.766 de controale, în 2018, în urma cărora au fost depistaţi 229 de angajatori care foloseau munca nedeclarată. Aceştia au fost sancţionaţi cu suma totală de 3.610.000 lei

De asemenea, ITM Galaţi menţionează că la sfârşitul anului 2018 erau active un număr de 629 contracte colective de muncă încheiate la nivelul unităţilor din judeţul Galaţi, faţă de 624 contracte colective de muncă active la sfârşitul anului 2017. La nivelul judeţului Galaţi, la sfârşitul perioadei de referinţă, funcţionau aproximativ 890 unităţi cu peste 21 de salariaţi, din sectorul bugetar, cu capital mixt şi privat. La sfârşitul anului 2018, 70,67% din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi aveau încheiate contracte colective de muncă, faţă de sfârşitul anului 2016, când 65% din numărul unităţilor cu peste 21 de salariaţi aveau încheiate contracte colective de muncă. Au fost certificate 11 adeverinţe de finalizare a stagiului de către absolvenţi de instituţii de învăţământ superior şi au fost înregistrate 63 de contracte de ucenicie, din care 52 pentru firme cu obiect de activitate confecţii textile, 8 pentru electricieni navali şi 3 pentru patiseri.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu